Иновации в автомобилната електроника с българско участие

2101
2020

Новаторските идеи,реализирани с участието на български инженери, за пореден път бяха под светлините на прожекторите по време на тазгодишното Изложение за Потребителска Електроника (CES 2020) в Лас Вегас, САЩ,от 6 до 9 януари. На щанда на Вистеон, световен лидер в разработката и производството на автомобилна електроника за интериора, почти всеки продукт демонстрираше нововъведения, създаденичастично от екипите на Софийския Технологичен Център на компанията.

На фокус отново бяха основните кокпит системи – информация за водача, инфоразвлекателни продукти, интегрирани системи в един контролер SmartCore™ и DriveCore™ контролер за автономни автомобили.

Силно впечатление предизвика и едно уникално нововъведение – POLED дисплей структура с непрекъсната предна маска, позволяваща огъване на централния дисплей с 5° назад и 15° напред към шофьора. Със своя изключително тънък дизайн и висококачествена изработка това решение открива нова възможност пред автомобилните производители за създаване на уникален интериор.  

Един от ключовите продукти в областта на информация за водача е и новата технология за дисплей microZone™, която позволява изображение с висока яркост от 850 cd/m2 до 1300 cd/m2, ултрависоко контрастно отношение 100 000:1, широка цветова гама и много ниска енергийна консумация. Продуктите с такива параметри позволяват изображения с качество, изключително доближаващо това на OLED дисплеите, но на много по-ниска цена.Вградените алгоритми за висок динамичен контраст, плаващият бутон и необходимите по стандарт висока устойчивост на екстремни външни влияния допълват впечатляващата комбинация от технологични нововъведения.

След успешното интегриране в автомобили и камиони на Даймлер на второто поколение SmartCore™ контролер, Вистеон представи следващата версия на платформата, която вече има и клиент – официално ще бъде използвана в електромобилите на китайския производител GAC. Новата версия се отличава с подобрени възможности за управление на свързаност с потребителски мобилни устройства, инфоразвлекателни приложения, телеметрия, информация за водача, сигурност, камера и управление на дисплеи за задните седалки. Безжичната поддръжка на CarPlay и AndroidAuto е гарантирана със сертификати, а хардуерът позволява едновременната работа на Android, Linux, QNX, AutoSAR и други операционни системи на многоядрения процесор.

По време на изложението към продуктите на Вистеон проявиха интерес голям брой представители на автомобилни компании, което бе явен индикатор за важността на идеите на инженерите на компанията.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин