Иновативни системи за задвижване

2910
2019

ИВсички бензинови (TSI) и дизелови (TDI) двигатели са оборудванис филтри за твърди частици.

Moдернизирана версия GTE и нов 2.0 TDI Evo. Новият Passat ще се предлага в общо осем варианта на задвижване в диапазона от 88 кВт/120 к.с. дo 200 кВт/272 к.с. по отношение на максималната мощност. Специално внимание е било обърнато на системата за plug-in хибридно задвижване на Passat GTE, която е значително подобрена и модернизирана. Така например, последното поколение разполага с акумулаторна батерия с 31 процента по-високо енергийно съдържание (13кВтч), в резултат на което автономният пробег на електричество е увеличен до56километра (според изискванията на WLTP). Tова означава, че повечето разстояния при ежедневна употреба на автомобила в градски условия могат да бъдат изминати изцяло на електричество и с нулеви локални емисии. Със своятаplug-in хибридна система на задвижване с максимална мощност 160кВт/218к.с.–комбинация от акумулаторна батерия, DSG трансмисия, тягов електродвигател и бензинов турбодвигател (TSI), седанът и комби версията още отсега изпълняват строгите изисквания на емисионния стандарт Euro 6d, който няма да бъде в сила за нови автомобили преди 2021 госина.В допълнение, гамата на модела включва още три модерни TSI двигателя с максимална мощност съответно 110кВт/1502 к.с., 140кВт/190к.с. и 200кВт/272к.с..Новият високоефективен турбодизелов двигател 2.0TDIEvoс максимална мощност 110 кВт/150 к.с. също отбелязва своята пазарна премиера в новия Passat.Четирицилиндровият агрегат отделя значително по-малко количество CO2от сравнимия агрегат при предшественика на новия модел и се счита за пионер, поставящ началото на изцяло ново поколение TDI двигатели. 2.0 TDI Evo в новия Passat използва система за селективна каталитична редукция SCR с два катализатора и двойно впръскване на добавка Ad-Blue в изпускателната система. Другите три дизелови двигатели на Passat развиват максимална мощност от съответно 88 кВт/120 к.с., 140 кВт/190 к.с. и 176 кВт/240 к.с.. Всички TSI и TDI агрегати без изключение изпълняват изискванията на емисионния стандарт Euro 6d-TEMP, а в допълнение към това всеки нов Passat – без значение дали с бензинов или с дизелов двигател, е оборудван с филтър за твърди частици . Освен това версиите TDI използват и SCR каталитични конвертори.

Plug-in хибридно задвижване с по-продължителен автономен пробег на електричество

Passat GTE и Passat Estate GTE. Инженерите на Volkswagen са увеличилизначително автономният пробег на електричество на Passat GTE, който използва plug-in хибридна система за задвижване. Според измерванията по изискванията на емисионния стандарт WLTP, Passat GTE може да измине съответно до 55 километра (Variant) и 56 километра (седан) в електрически режим на движение без шум и локални вредни емисии. Автономният пробег на електричество на предходния модел,измерен според изискванията на стандарта NEDC (New European Driving Cycle), беше 50 километра, докато при условията на този цикъл автономният пробег на новия Passat GTE достига около 70 километра. По този начин новият Passat GTE обединява предимствата на електрическата мобилност и качествата на автомобил за пъуване на дълги разстояния, превръщайки се в един от най-ефективните модели в средния клас към настоящия момент.

Стартиране в режим E-MODE. Новият модел на Volkswagen е създаден с мисълта за преодоляване на кратките разстояния в градските райони с изцяло електрическа тяга. Ето защо при достатъчно заредена акумулаторна батерия Passat GTE винаги стартира в режим E-MODE и по този начин се превръща в превозно средство с нулеви емисии в градска среда. В резултат на увеличенияавтономен пробег с нулеви локални емисии, новото хибридно задвижване е извънредно подходящо и е идеална форма на транспорт за потребителите, които живеят в големи градове или пътуват ежедневно до работното си място в градовете. Дори и в мегаполиси като Берлин или Париж, увеличението на енергийното съдържание на акумулаторната батерия с31процента (от 9,9 на 13,0 кВтч) вече е достатъчно, за да позволи покриването на разстоянията приповечето ежедневни пътуванияс изцяло електрическа тяга и съответно без никакви локални емисии. Благодарение на новата конфигурация на хибридния режим, сега вече е много по-лесно и съхранението на достатъчно електрическа енергия за движение без емисии в града, към който пътувате, дори когато преди това се налага да преодолявате по-дълги разстояния.

Комбинация от електродвигател и TSI агрегат. При пътуване на по-дълги разстояния, както и със скорост над 140 км/ч, мощният електромотор оказва подкрепа на икономичния бензинов двигател (TSI) на Passat GTE с цел оптимизиране на комфорта на движение и подобряване на енергийната ефективност. От тази гледна точка по-ефикасното взаимодействие между електрическия двигател и двигателя с вътрешно горене повишава цялостната ефективност на силовото предаване. Електроенергията в Passat GTE може да се използва както за движение изцяло на електричество, така и за подобряване на динамиката и комфорта. Електрическата тяга действа като допълнителен „бустер”, разгръщайки впечатляваща динамика особено в спортния GTE режим. TSI двигателят осигурява максимална мощност от 115 кВт/156 к.с., а мощността на електромотора е точно 85 кВт/115 к.с. – сумарно това прави системна мощност от 160 кВт/218 к.с. За захранването на електромотора се грижи новата акумулаторна батерия с високо напрежение, разположена в пода на каросерията пред задния мост. Силовата електроника преобразува постоянния ток отакумулатора в необходимия за работата на електродвигателя променлив ток. Предаването на тягата къмпредните задвижващи колела на новия модел на Volkswagen се осъществява посредством6-степенна автоматична предавателна кутия с два съединителя (DQ400E), разработена специално за използване в автомобили с хибридно задвижване.

Нова конфигурация на хибридния режим.Както вече бепосочено, ако литиево-йонната батерия е достатъчно заредена,Passat GTE винаги стартира в E-MODE. Акумулаторната батерия с високо напрежение в Passat GTE и Passat Variant GTE може да се зарежда с електроенергия от външен източник или от двигателя с вътрешно горене TSI и системата за рекуперация по време на движение. За да позволят използването на изцяло електрическия режим E-MODE в градски условия в края на по-дълго пътуване, инженерите на Volkswagen са пренастроили изцяло режимите на работа на хибридната система, така че презареждането на батерията по време на път значително да се опрости. Вместо предишните пет режима на работа вече има само три:

•    E-MODE (движение изцяло на електричество)

•    GTE (динамично движение с пълна системна мощност)

•    Hybrid (aвтоматично превключване между електромотора и двигателя TSI)

Двата предишни режима Battery Hold (запазване на степента на зареждане на батерията) and Battery Charge (зареждане на батерията чрез TSI двигателя), при новия Passat GTE вече са интегрирани в режима Hybrid mode.

Hybrid mode – управление на заряда на степени. За да премине към зареждане на акумулаторната батерия по време на движение, водачът трябва да отвори менюто Drive mode selection или чрез натиискане на бутона E-MODE (разположен близо до скоростния лост) или чрез инфотейнмънт системата. Режимите E-MODE и Hybrid могат да бъдат избрани именно от това меню. Ако натиснете полето Hybrid на екрана, ще се появи изображжение на батерия, разграфено на десет степени (от 0 до 100 процента), което показва актуалното ниво на заряда. Напълно интуитивно водачът може да прецени актуалното ниво на заряда по броя на съответните сегменти от изображението на батерията, осветени в светло синьо – ако нивото на заряда е например 40 процента, в синьо ще бъдат осветени четири от сегментите. В близост до изображението на батерията има символ с две стилизиирани предавки. При докосване на този символ на екрана се включва ръчният режим и актуалния заряд на батерията може да започне да се поддържа на определено равнище. Както бе споменато, ако остатъчният заряд на акумулаторната батерия 40процента, четири от десетте сегмента в изображението на екрана ще бъдат осветени. В този момент водачът  има възможност за избор – да запази актуалното ниво на заряд непроменено (чрез знака за равенство „=“), да го увеличи на стъпки от по 20 процента (чрез стрелка нагоре „˄“) или да го намали до определено ниво (чрез стрелка надолу „˅“). Ако водачът избере „˄“ и увеличи нивото до 80 процента (осем сегмента) например, акумулаторната батерия ще започне да се рарежда с енергия от двигателя TSI и системата за оползотворяване на излишната енергия при намаляване и спиране докато достигне зададеното на скалата ниво на заряд. Ако обаче водачът избере „˅“ и маркира само два сегмента от скалата, електроенергията от батерията ще бъде използвана до достигане на зададения минимум от 20 процента. Ако навигацията е в активен режим на водене по определен маршрут, системата за контрол на заряда в батерията се съобразява с неговия профил, предприемайки необходимите мерки, за да гарантира наличието на зададеното ниво на заряд в зоната на крайната точка от маршрута. През цялото време употребата на енергията от акумулаторната батерия се съобразява с данните за маршрута.

E-MODE – движение с нулево ниво на емисиите.Както вече бе отбелязано, Passat GTE стартира атоматично в режим E-MODE (освен в случаите, когато зарядът в акумулаторната батерия не е достатъчен или външната температура е изключително ниска, при което хибридната система избира да стартира чрез TSI двигателя). Задвижващата система преминаваавтоматично в режимHybrid при достигане на минимално ниво на заряд батерията или ако е необходима много висока висока мощност за осигуряване на съответната динамика на шофиране. Ако желае или е необходимо, водачът винаги може ръчно да превключи обратно към работа без локални емисии, използвайки бутона E-MODE при скорост на движение под 140 км/ч. Тъй като Passat GTE се движи почти безшумно в E-MODE, пешеходците в града биват осведомени за приближаването му с помощта на електронно генериран звук на двигателя, който се включва автоматично, когато запалването е включено. Електронният звук на двигателя може и да се деактивира сключа в долната част на централната конзола – например за да се избегне шума при маневриране в жилищен район през нощта.

Режим GTE – спортната страна от характера на Passat.

Водачът може да използва бутона GTE(отляво на скоростния лост), за да премине в режим на движение GTE и да се възползва максимално от изключителните възможности на новия Passat GTE. След включването му веднага се забелязват подобрените динамични характеристики вследствие на промяната в реакциите на педала на газта, работата на трансмисията и кормилната уредба. Наред с това и настойките на работата на TSIдвигателя се променят така, че да осигурят по-висока динамика. В режим GTE, TSI и електромоторът работят заедно, за да осигурят допълнителна мощ и тяга, което дава възможност на автомобила да използва пълноценно мощносттаи максималния въртящ момент на системата. Звукът в купето също се променя, тъй като при включване на GTE режима се генерира съответен GTE звук. И не на последно място, в режим GTE се променят и настройките на ходовата част на автомобила -при използване в съчетание с  допълнително предлаганото адаптивно управление на окачването (DCC), те стават значително по-спортни и стегнати.

Избор на режим на шофиране.Между бутоните за включване на режимите GTE и E-MODE,е разположен бутон за избор на режим за шофиране (символ на автомобил плюс надпис на режима). Тази възможност за избор не е изключителна характеристика на Passat GTE – на разположение на водача са добре познатите режими Eco (поощряваикономичния стил на шофиране), Comfort, Normal, Sport и Individual (индивидуални настройки на различни работни характеристики на автомобила).

Зареждане от външен източник с мощност 2.3 или 3.6 кВт. По принципакумулаторната батерия на Passat GTE може да се зарежда от външен източник чрез включване на кабел (plug-in) в куплунга в предната част на автомобила. При напълно изтощена  батерия зареждането ще отнеме пет часа и 30 минути* при използване на стандартна домакинска електрическа мрежа с напрежение 230 Vи стандартния кабел за зареждане с променлив ток с мощност 2,3 кВт. Времето за зареждане може да бъде намалено до четири часа и 30 минути*при използване на стенен заряден модул (wallbox) или на зарядна станция с напрежение 360 V и допълнителнопредлаганиякабелза зареждане с променлив ток и мощност 3,6 кВт (* = предварителни стойности). Вграденото в автомобила зарядно устройство управлява зареждането напълно автоматично и водачът трябва само да включи кабела–„plug and play” в най-добрия смисъл на думата.

Три TSI двигателя с мощност 150 к.с., 190 к.с. и 272 к.с.

1.5 TSI със 110 кВт/150 к.с. Двигателят TSI на Passat с максимална мощност 150 к.с. между 5000 и 6 000 об/мин е извънредно високотехнологичен – четирицилиндров бензинов турбоагрегат с работен обем 1.5 литра и адаптивна система за управление на цилиндрите ACT (Active Cylinder Management). TSI се отличава с изключителна динамика и отлични работни маниери, като максималният въртящ момент от 250 Нм е налице още при 1500 об/мини остава на същото равнище до 3500 об/мин. Средният разход на гориво в сътветствие с изискванията на стандарта NEDC при този вариант с механична предавателна кутия е 5.2 л/100 км (118 г/км CO2). С допълнително предлаганата  7-степенна DSG трансмисия се постига среден разход от 5.1 л/100 кми 117 г/км емисии наCO2. Съответните стойности при комби версията Variant са както следва – 5.3 л/100 кми 121 г/кмCO2 (механична транмисия) и 5.3 л/100 км и 120 г/кмCO2 (DSG). Всички Passat 1.5 TSI използват предно предаване.

2.0 TSI със 140 кВт/190 к.с. На по-горното стъпало по отношение на мощността, новият модел на Volkswagen използва 2.0-литров двигател TSI с максимална мощност 140 кВт/190 к.с. (от 4 200 до 6 000 об/мин). Естествено, този двигател също се предлага и в съчетание със 7-степенна DSG транмисия. Четирицилиндровият агрегат се характеризира с висок максимум на въртящия момент от 320 Нм, който е налице в широкия оборотен диапазон между 1 500 и 4100 об/мин. Версията седан с TSI двигателя с мощност 190к.с. постига максимална скорост от 238 км/ч. Средният разход на гориво в сътветствие с изискванията на стандарта NEDC е 6.3 л/100 км,а съответните емисии на CO2възлизат на 144 г/км. Комби версията Passat Variantс този двигател развива максимална скорост 232 км/ч, а средният разход и количеството на емисиите на CO2според стандарта NEDC са съответно 6.4 л/100 кми 146 г/км.

2.0 TSI с 200 кВт/272 к.с. Най-мощният двигател в гамата на новия Passat развива максимална мощност 200 кВт/272 к.с. (при 5 500-6 200 об/мин). Също както и при всички останали версии на 2.0 TSI, използвани при бестселъра в средния клас, работният обем е точно 1984 cм3. Агрегатът осигурява максимален въртящ момент от 350 Нм при 2000 об/мини го поддържа на това високо равнище чак до 5400 об/мин. Максималната скорост на версиите седан и Variantе ограничена по електронен път до 250 км/ч, каквато е и максималната скорост на версията Passat Alltrack, която също се предлага с този двигател. Всички версии на новия модел с тази мощност използват 7-степенна DSG трансмисия и система за двойно предаване.Средният разход на гориво в сътветствие с изискванията на стандарта NEDC при версията седан е 7.0 л/100 км (със съответната стойност на емисиите CO2 от 160 г/км). Стойностите при Passat Variant и Passat Alltrack са респективно 7.1 л/100 кми 163 г/км.

Четири TDI двигателя с максимална мощност 120 к.с., 150 к.с., 190 к.с. и 240 к.с.

2.0 TDI Evo със 110 кВт/150 к.с.С максималната си мощност от 110 кВт/150 к.с., новият 2.0 TDI Evo (работен обем 1 968 cм3) ще се превърне в един от най-значимите като обем на производството двигатели в гамата на новия Passat. Планира се най-новото попълнение в семейството EA288 от TDI двигатели да спомогне заповишаване на мощността и автономния пробег на новия Passat през второто полугодие на 2019. Максималните стойности на мощността и въртящия момент варират в известни малки граници в зависимост от използваната транмисия – механична 6-степенна или автоматична 7-степенна с два съединителя (DSG). В комбинация с 6-степенната предавателна кутия, новият агрегат достига максималната си мощност в обиоротния диапазон между 3 250 об/мини 4200 об/мин. Максималният въртящ момент от 340 Нм е на разположение между 1600 и 3000 об/мин. Версията, използваща 7-степенна DSG транмисия отдава максимална мощност 150 к.с. между 3000 и 4200 об/мин, а максимумът на въртящия момент при този вариант се повишава до 360 Нм в диапазона 1 600-2750 об/мин.

Teхнологията на 2.0 TDI Evo в детайли: четирицилиндровият Evo двигател съчетава термодинамичните предимства на 2.0-литровите двигатели с ниските нива на вътрешното триене, характерни за 1.6-литровите агрегати от моделната фамилия EA288. В технологично отношение новият TDI се различава от предходните EA288 двигатели по редица елементи, сред които т.нар. „efficiency” коляно-мотовилкова група с оптимизирани параметри, всмукателен колектор с намалено съпротивление на потока, двукръгова система за термичен мениджмънт, както и по-ефективен модул за контрол на емисиите. Новата, по-ефективна група на коляновия вал, мотовилките и буталата се отличава с намален диаметър на основните и мотовилковите лагери, както и с нов пакет сегменти на буталата. Гъвкавото управление на охладителните дюзи на буталата, които се включват само при необходимост, oптимизацията при клапаните и изцяло адаптивното управление на маслената помпа са сред другите мерки, насочени към ефективно намаляване на загубите от вътрешно триене в двигателя. Tермодинамичните характеристики на агрегата също са подобрени чрез използване на нови стоманени бутала и удължени мотовилки. Газообменът също е станал по-ефективен благодарение на намаляването на съпротивлението на отработилите газове в изпускателния тракт, оптимизацията на потока във всмукателния колектор и подобрения турбокомпресор. Tеглото на двигателя е снижено допълнително с помощта на новоконструирания колянов вал. Новата двукръгова охладителна система (с отделни кръгове за цилиндровия блок и главата) се съпровожда и от подобряване на термичния мениджмънт –ефективността значително се повишава с прилагането на главна водна помпа с гъвкаво управление (включване при необходимост) и допълнителна електрическа циркулационна охладителна помпа, която се включва в зависимост от дебита на потока. Всички предприети мерки за оптимизация в сравнение с предходния двигател са довели до значително снижаване на емисиите на CO2. Агрегатът 2.0 TDI Evo в новия Passat използва системаза селективна каталитична редукция SCR с два катализатора и двойно впръскване на добавката AdBlue в изпускателния тракт. Данните за разхода на гориво и нивата на емисиите при Passat 2.0 TDI Evo и Passat Variant 2.0 TDI Evo ще бъдат оповестени след пазарната премиера на модела през второто полугодие.

1.6 TDI с 88 кВт/120 к.с. TDI двигателят с работен обем 1 598 cм3бележи базовото равнище в гамата от турбодизелови агрегати на новия Passat. По принцип този двигател се предлага в комбинация със 7-степенна DSG транмисия. Максималната мощност при него се достига в оборотния диапазон между 3 600 и 4000 об/мин, а максималният въртящ момент в размер на 250 Нм е налице в диапазона от 1600 до 3250 об/мин. С този двигател версията седан на новия модел достига максимална скорост 205 км/ч (199 км/ч при комби версията Variant). Средният разход на гориво в сътветствие с изискванията на стандарта NEDC е между 4.2 и 4.1 л/100 км (4.4 л/100 км при Variant), а общото количество на емисиите на CO2, измерено според изискванията на NEDC се движи между 109 и 107 г/км(116 г/км при Variant).

2.0 TDI със 140 кВт/190 к.с. Passat 2.0 TDI с максимална мощност 190 к.с. също се предлага стандартно оборудван със 7-степенна DSG транмисия, а по желание моделът може да се комбинира и със система за двойно предаване 4MOTION. Двигателят 2.0 TDI достига максималната си мощност между 3500 и4 000 об/мин, а внушителният максимален въртящ момент от 400 Нм е налице още при 1900 об/мини поддържа това високо равнище чак до 3250 об/мин. Средният разход на гориво в сътветствие с изискванията на стандарта NEDC при версията седан с предно предаване е 4.5 л/100 км при средни емисии на емисиите на CO2 от 117 г/км (4.9 л/100 км и 129 г/км при 4MOTION). Комби версиятаVariantс предно предаване има среден разход на гориво от 4.6 л/100 кми отделя 120 г/кмCO2  (5.0 л/100 км и 132 г/км при 4MOTION). Самостоятелният вариант Passat Alltrack със система за постоянно двойно предаване също се предлага в съчетание с TDI двигателя със 190 к.с. При него средният разход на гориво е 5.1 л/100 км, а емисиите на CO2възлизат средно на 133 г/км.

2.0 TDI със 176 кВт/240 к.с. Версията 2.0 TDI с максимална мощност 240 к.с. при4 000 об/мин е най-мощният турбодизелов двигател с директно впръскване на горивото в гамата на новия Passat. Технологичта на двигателя се характеризира с twin turbo модул за принудително пълнене, съдържащ турбокомпресори с високо и с ниско налягане. С върховия в гамата TDI агрегат, версията седан постига максимална скорост от 247 км/ч, а при комби версията Variantтя е 241 км/ч. За да се възползват пълноценно от наличието на впечатляващия максимален въртящ момент от 500 Нм (в диапазона от 1 750 дo 2500 об/мин), развиващите максимална мощност 240 к.с. Passat и Passat Variant са оборудвани стандартно със система за двойно предаване 4MOTION и 7-степенна DSG трансмисия. Ниските стойности по отношение на разхода на гориво са наистина забележителни на фона на високите динамични показатели- 5.8 л/100 км (седан) и 5.9 л/100 км (Variant), а средното ниво на емисиите на CO2е съответно 151 и 156 г/км. Tази версия на двигателя се предлага и при варианта Passat Alltrack, при който стойностите на максималната скорост, средния разхход на гориво и средните емисии на CO2са съответно 239 км/ч, 5.9 л/100 кми 157 г/км.

Aдаптивната система за контрол на окачването (DCC) подобрява динамиката на пътя и комфорта на возене

Система “DCC” с индивидуални настройки. По желание новият Passat се предлага и в комбинация със системата за адаптивно управление на окачването DCC (при някои варианти на двигателятя е част от стандартното оборудване). Системата DCC също е преминала през допълнително усъвършенстване, така че да позволи по-пълно изпълнение на индивидуалните предпочитания на водачите по отношение на стила на шофиране и изискванията към комфорта на возене при извършване на настройките. Характеристиките на работата на новите амортисьоривече могат да се конфигурират безстепенно в много по-широк диапазон, паралелно с досега познатите режими“Comfort”, “Normal” и “Sport”. С помощта на плъзгач водачът може да направипрецизни индивидуални настройки в целия диапазон на DCC и накрая да ги запамети като персонален режим. Благодарение на тази възможност сега вече могат да се правят и междинни настройки, а познатият вече диапазон се допълва и с нови нива- подComfortнапример каросерията на автомобила се изолира в максимална степен от въздействията от контакта с пътя, а комфортът на возене се подобрява допълнително. Съответно над Sport са налице разширени възможности с максимална степен на амортизация с цел снижаване на колебанията на каросерията до минимум и осигуряване на изключително директни и прецизни реакции на ходовата част и кормилната уредба.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин