Има ли още живот в този Mercedes W126 560 SEL Brabus на 462 000 км?


1
окт.
2021

Писнало ви е от автомобилната конфекция ви лицето електромобили, Plug-in хибриди и малки SUV-ове? Значи този Mercedes 560 SEL Brabus ще ви допадне! Оригиналният бодикит на Brabus напомня за застрахователите от 90-те години, а V8-двигателят с обем 5547 куб.см с 279 к.с. осигурява стабилна тяга. С този много специален Mercedes 560 SEL можете да се изживявате като най-големите наркотърговци или „перачи“ на пари. За целта просто трябва да пуснете касетката с хита Notorious и да покарате през нощта. Преди това обаче ви чака малко работа. Изцяло черната лимузина в момента се продава в eBay, но има нужда от малко грижи!

Старият W126 на 462 711 километра е доста далеч от състояние Concours. Това е така, защото автомобилът е преживял доста. По данни на продавача S-класата дълга база, набор 1989, е внесена във Великобритания през 1994 г., което обяснява и защо е с ляв волан. Малко се знае за по-нататъшната история на машината. Настоящият собственик купува (отново в eBay) въпросния 560 SEL през 2020 – но не в движение. Оттогава в Benz-а са инвестирани много средства, но автомобилът и днес е далеч от перфектен. Благодарение на новите горивни помпи и дроселови клапи, както и на почистените инжектори, той вече отново се движи. Новият собственик обаче засега не излиза по улиците, тъй като автомобилът не е минал преглед (т.нар. МОТ във Великобритания), а и от един от тръбопроводите на Brabus-а тече бензин.

Brabus не е правил модификации по атмосферния V8 двигател с означение M117. С катализатор моторът генерира 279 к.с.

560 SEL на 462 711 километра от пети собственик

Преди петият собственик да купи Mercedes-а през 2020, редкият Brabus е изоставен в стара плевня, след като е конфискуван в рамките на процедура по състоятелност. В крайна сметка, тази съдба подхожда идеално на имиджа на лимузината! Там старият прекарва цели 14 години – които оставят своите следи, вследствие на което се налага в Benz-a да бъдат инвестирани много работа, време и преди всичко пари. Хубаво е, че продавачът не се опитва да изкара автомобила по-хубав, отколкото е в действителност – и честно разкрива, че върху почти всяка част по каросерията е имало щета – било то драскотина, натисната зона или пукнатина. Ръждата също е проблем. Освен това спирачките и гумите трябва да се сменят. Това определено не е автомобил, който може да мине преглед пред TÜV след няколко дребни ремонта и срещу скромен бюджет! По този проект има много работа. Почти незначителен е фактът, че Benz-ът е участвал в ПТП в някакъв момент от последните 32 години.

Може би се чудите защо ви занимаваме с този 560 SEL Brabus, въпреки лошото състояние, неясните моменти в историята и пробега от почти 500 000 км? Причината е проста: автомобилът е колекционерски дори в сегашния си вид! Дори стандартните 560 SEL са рядкост в наши дни, а вече почти няма оригинални тунинги на Brabus – а малкото оцелели струват цяло състояние. Тук има възможност да купите истински Brabus, включващ много редки оригинални части, като например 16-цоловите джанти с много лъчи в цвета на автомобила (синьо-черен), пълния бодикит, разграфен до 300 км/ч скоростомер, по-голяма спирачна система и др. на сравнително добра цена. Към момент най-висока оферта е 10 100 паунда – това са приблизително 23 000 лева.

С оглед на пробега от почти половин милион километра интериорът прави прилично впечатление.

Този Brabus заслужава да бъде спасен

В допълнение, W 126 има и положителни страни: интериорът от черна кожа е в добро състояние въпреки изминатите 462 711 километра и, както се очаква при Benz SEL, също има добро оборудване, включително електрически шибедах, електрически регулируеми предни седалки с памет, отопляеми външни огледала и др. За почитателите на максимално автентичния вид има дори стикер Brabus с правилното налягане на гумите в капака на багажника. Въпреки лошото си състояние, този рядък W 126 заслужава да бъде възстановен поради своя екзотичен характер. Реставрацията ще изисква много работа и преди всичко финансови средства, но още първото „кръгче“ с 560 SEL Brabus и песента Notorious, звучаща от радиото, Benz-ът ще ви докаже, че всичко си е заслужавало.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин