ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ МОДЕЛ, НАРЕЧЕН AUSTRAL

0712
2021

Представянето на името на новия модел на Renault – AUSTRAL, предоставя идеална възможност за разгледане на стратегията за наименуване на моделите на марката. Силвия, стратегически мениджър за наименуване на модели в отдела за глобален маркетинг на Renault, ни дава поглед зад кулисите на нейната роля като „изследовател на имена“.

Dauphine, Espace, Twingo и Clio са някои от имената на Renault, оставили следа в спомените ни. Дали бъдещите модели на марката ще ги последват? С представянето на името на следващия си компактен SUV Renault предлага поглед към новата стратегия за наименуване на моделите на марката и показва, че колелата на промяната са задвижени.

ЗАД КУЛИСИТЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА НАИМЕНУВАНЕ НА МОДЕЛИ НА RENAULT

Стратегията за наименуване на модели на Renault се променя през годините. В продължение на десетилетия имената на моделите започват с буквата „R“ (за Renault), последвана от число. Въпреки това, в хода на историята на марката, повечето модели носят собствени имена.

Имената са много по-въздействащи, тъй като значението зад името предизвиква емоционален отговор. Всяка марка, която се стреми да създаде връзка със своите клиенти, не трябва да забравя това!

Освен това, измислянето на действителни имена създава възможност за игра с различни дължини и звуци. „Кратките, игриво звучащи имена като Clio и ZOE подхождат на модели, които са компактни, градски и пъргави, докато дългите, внушителни имена като Talisman работят добре за големи модели“, обяснява Силвия.

Някои имена дори изпращат концептуални и серийни модели в автомобилната история. Например, Espace (което означава „пространство“ на френски) е идеалното име за миниван, докато Twingo е игриво име с динамично усещане.

ПРАВИЛНОТО ИМЕ ИЗИСКВА ВРЕМЕ

Името, което се обявява при лансиране на нов модел, е резултат от дългогодишни размисли и изследвания. Редица ключови заинтересовани страни на Renault фокусират усилията си върху постигането на точния баланс между името, идентичността и целевия пазар на модела, както и ценностите и личността на марката. Маркетингови, дизайн, продуктови и правни екипи на Renault работят в тясно сътрудничество.

„Renault използва своя значителен опит по време на целия процес. Всички имена, върху които работим, трябва да съответстват на моделите и обещанията и предимствата, които те носят. Голяма част от нашата работа се съсредоточава около емоционалните реакции, които имената предизвикват, и как се възприемат от целевата аудитория.“

Силвия обяснява, че има три основни начина за намиране на име.

Първата възможност е да се върне емблематично име, което да свърже миналото на марката с нейното бъдеще. Например, Renault използва оригиналното име Megane, давайки му модерен обрат чрез Megane E-TECH Electric, нов високотехнологичен, компактен хечбек, който ще бъде лансиран в началото на 2022 г.

Вторият вариант е да се избере име от списъка с имена, запазени от Renault.

„Renault държи лиценз върху много имена, които иска да защити. Тези имена са нещо, с което се гордеем и ценим, тъй като те капсулират нашето минало и осигуряват нашето наследство.“

Третият вариант е да използваме творческата си енергия, за да предложим нови имена.

Първоначалният списък с десетки имена постепенно се съкращава въз основа на набор от правни, езикови и културни „лакмусови тестове“, проведени във всички държави, където моделът ще се предлага.

Три имена са избрани и се представят на изпълнителните мениджъри и главния изпълнителен директор. Те имат последната дума за името, което считат, че най-добре отговаря на визията им за модела.

И името, което е избрано за изключително амбициозния SUV модел на марката е… AUSTRAL!

НОВА ПОСОКА В СТРАТЕГИЯТА ЗА НАИМЕНУВАНЕ НА МОДЕЛИ НА RENAULT С AUSTRAL

През 2005 г. Renault регистрира търговска марка AUSTRAL, име, което отговаря на редица ключови критерии.

Произлизащо от латинската дума “australis”, AUSTRAL носи в себе си жизнеността и топлината на юга и спокойното удоволствие от природата, предоставяйки неограничени възможности. Името резонира в много европейски езици, включително френски (което е важно за марка, горда с корените си), испански, английски и италиански. Международното име е перфектен избор за модел, който ще се продава в цяла Европа и отвъд.

Името носи голямо значение, провокира емоционална реакция и отразява позиционирането на автомобила като SUV от C-сегмента, който е готов да поеме всяко предизвикателство. С две букви „A“ и съгласните „STR“ в средата, думата е изградена около хармоничен баланс от лесни за произнасяне звуци, предизвиквайки силата и контрола на SUV автомобил.

Името се свързва особено добре със стратегията и идентичността на марката, тъй като Renault се позиционира като модерна марка, която излъчва топлина, грижи се за хората и дава приоритет на техните нужди.

AUSTRAL, който отваря вратата към обявената от Лука де Мео ера „Nouvelle Vague“, капсулира алхимията на образите, които създава, звуците, около които е изграден, самия продукт и марката . Както обяснява Силвия, „след като новото име е разкрито, магията може да започне“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин