Илън Мъск изобщо не го бе планирал така!


23
ное.
2019

Неловка излагация по време на представянето на Tesla Cybertruck, пикапът от неръждаема стомана на Илън Мъск: така нареченото бронирано стъкло се оказа небронирано.

Така се наложи дори убедителният шеф на Tesla да изпада в режим на обяснения. „Вероятно това бе доста твърдо“, опита се да се оправдае Илън Мъск. Какво всъщност се случи?  Шеф-дизайнерът на Tesla  Франц фон Холтхаузен хвърли стоманена топка към предното странично стъкло на Cybertruck  по време на презентацията в Пало Алто (Калифорния) – за разлика от плана, бронираното стъкло се счупи, точно както и при второто хвърляне към задното стъкло. „Добре, че все пак не го проби“, каза Мъск, който след това допълни „имам какво да подобряваме.“

Публиката обаче въпреки това приветства бурно Мъск

Все пак тестът с удар с голям чук на каросерията от неръждаема стомана бе издържан от Tesla Cybertruck без вдлъбнатини. Публиката обаче се радваше на шефа на Tesla като по време на рокконцерт.

Иначе хората от Калифорния представиха новия си електрически пикап с необичаен дизайн – без нито една заоблена част, дори и при калниците на дългия 5,86 метра, широк 2,03 метра и висок 1,90 метра електромобил са ръбести. Товарната повърхност с дължина от 1,98 метра побира до 2830 литра, а общо могат да бъдат натоварени 1587 килограма. С до 40,6 сантиметра клиренс и ъгъл на атака от 35 градуса електрическият пикап няма да има проблеми и извън пътя.  Серийното оборудване включва въздушно окачване.

Cybertruck ще се предлага в четири варианта – в зависимост от броя на електродвигателите. Базовият с цена от 39 000 долара (72 000 лв.) ще бъде с един-единствен електромотор и с едно зареждане на батерията ще има пробег от 402 километра. Вариантът с два електромотора ще може да измине 482 километра, а цената му още не е известна. Вариантът с три електромотора ще струва около 126 000 лв., ще бъде брониран (хм, да кажем…) и ще взима спринта от 0 до 100 км/ч за 2,9 секунди. Максималната му скорост ще е 209 км/ч, като от Tesla посочват, че ще може да тегли до 6350 кг, а пробегът му ще е до 800 километра.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >