Илон Мъск и историята на McLaren F1 – неговият първи (злощастен) суперавтомобил  

0807
2024

Това, че гаражът на Илон Мъск е пълен с коли на мечтите, не е изненада за никого. Безценни реликви като Ford Model T (произведен в повече от 15 милиона броя), Lotus Esprit, Jaguar E-Type Roadster (участвал във филма Diabolik от 1968 г.) и дори най-бързата хиперкола в историята, McLaren F1, създадена от Гордън Мъри през 90-те години, са само малка част от неговите четириколесни съкровища. Но как, ще попитат мнозина, далновидният милиардер, който прави революция в автомобилния сектор със своите електромобили, предпочита да кара мощен и разточителен суперкар с бензинов двигател?

Предисторията води началото си от 1999 г., когато Илон Мъск вече е успешен предприемач. Той току що е продал на компютърния гигант Compaq за 400 милиона долара своята компания Zip2, основана заедно с брат му Кимбъл и Грег Кури, която е специализирана в създаването на софтуер за онлайн градски пътеводители. Илон обаче все още е млад и неопитен и затова не е имунизиран към магнетизма на бързите мощни, шумни и много скъпи автомобили. Така той решава да се поглези, като инвестира част от хонорара си в покупката на една от най-ексклузивните за своето време коли, и естествено избира най-доброто – шосейния болид на McLaren, създаден по технологията, с която по същото време Мика Хакинен печели световната титла на пилотите във Формула 1.

McLaren F1 е произведен само в 106 екземпляра между 1992 и 1998 г., и се продава на цена между 800 хиляди и 1 милион долара, а след края на производството стойността му нараства още повече. Това наистина е уникален автомобил: 600 конски сили, ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 секунди и максимална скорост от 386 км/ч, което за времето си е световен рекорд. Никоя друга кола от онези години не е в състояние да постигне това. В конструкцията на F1 заслужава внимание и самоносещата монококова каросерия от въглеродни влакна, централно позиционираното място на водача и двете сгъваеми странични седалки за пътници. Днес в света са останали само 63 екземпляра McLaren F1, и ако Илон Мъск не беше разбил своя, може би щяха да са 64. Инцидентът става още същата 1999 година, съвсем скоро след покупката на колата. Вероятно поради внезапно ускорение или просто разсейване Мъск ​​губи контрол, удря се в един бордюр, а след това се преобръща няколко пъти и се приземява рязко върху стена. Заедно с него пътува и съоснователят на PayPal Питър Тийл, но за щастие и двамата се разминават само с уплаха, без сериозни контузии. За колата обаче нищо повече не може да се направи.

Дали това не е моментът, в който Илон Мъск решава да поеме по друг по-безопасен, и екологичен път?

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин