Иконата Volkswagen Bulli вече е електрифицирана: първата ни среща с ID.Buzz

1003
2022

Емблематичен за историята на Volkswagen модел еволюира в електромобил: компанията от Волфсбург представи официално ID.Buzz в товарна (Cargo) и пътническа модификация. ID.Buzz неслучайно напомня на своя първообраз в лицето на Т1 с късите надвеси на каросерията, 2-цветната боя и голямата емблема на предния капак. Освен това разчита на задно задвижване – точно като пра-прадядо си. Може да бъде поръчан в 5-местна версия или като Cargo – с 2 или 3 места и голям товарен отсек.

По данни на Volkswagen първите бройки от модела трябва да бъдат доставени в Европа още през септември 2022 г., а поръчките за Германия ще стартират от май. Цените за ID.Buzz вероятно ще стартират от около 100 000 лв. Премиерната версия ще бъде малко по-скъпа, тъй като първоначално Volkswagen иска да предложи на клиентите само по-високото оборудване Pro с мощност 204 к.с.

Очаква се вариантът Cargo да струва малко над 90 000 лева, като и при него за пазарното лансиране ще бъде достъпна единствено по-мощната версия. Първоначално паралелно с ID.Buzz ще се предлагат също и конвенционалните Transporter и новият Multivan на двигател с вътрешно горене.

Дизайн и размери: ID.Buzz следва линиите на първото поколение Bulli

Дизайнът на ID.Buzz следва в голяма степен линиите на легендата T1. Например характерната предница с V-образен елемент беше един от най-емблематичнте дизайнерски елементи на модела отпреди половин век. Освен това срещу доплащане бусът може да бъде поръчан с двуцветна боя. Надвесите му са къси, остъклените повърхности – големи, също както и емблемата отпред. ID.Buzz носи най-голямата емблема в актуалната моделна гама на Volkswagen.

Двуцветна боя, големи прозорци и къси надвеси в знак на почит към T1.

Мотивът на предната броня се състои от множество малки въздухозаборници, които стават по-малки към външните части на бронята, LED фаровете са свързани помежду си чрез светлинна лента като при други Volkswagen-и – типичните дизайнерски мотиви на серията ID. Опционално се предлагат дори фарове с матрична LED технология. Светлинният подпис отзад следва визията при актуалните модели на Volkswagen. Това се дължи главно на формата на задните светлини: вместо да са високи, както преди, те са плоски и широки и свързани помежду си чрез LED ивица.

Междуосие като при Multivan въпреки по-малката дължина на каросерията

При преглед на размерите веднага откриваме, че електрическият бус е по-къс и по-нисък от актуален Т7; въпреки това междуосието е приблизително същото. Bulli-то на ток обаче е с осем сантиметра по-широко от Multivan.

Размерите:

• Дължина: 4712 мм

• Ширина: 1985 мм

• Височина: 1937-1938 мм (в зависимост от оборудването)

• Междуосие: 2988 мм

• Багажник при ID.Buzz: 1121-2205 литра

• Товарен обем в ID.Buzz Cargo: 3,9 м³

Интериор: щедро място в електрическия Bulli

ID.Buzz иска да бъде истински Bulli, поради което таванът е високо над главите. Късата муцуна предполага, че от шофьорската седалка ще виждате края на каросерията – но за съжаление при качването ни в буса се оказа, че това не е възможно. Поради обемистото арматурно табло е трудно да прецените докъде стига автомобилът напред. Ако очаквате ергономия и разположение на волана като при T1, ще останете разочаровани. Иначе оформление на кокпита вече ни е познато от други модели в семейството ID. ID.Buzz разполага и с актуалния мултифункционален волан с тъчпадове.

Много отделения за вещи и портове USB-C: ID.Buzz съчетава предимствата на лекотоварен модел с модерни функции.

Зад него е позиционирано малкото дигитално табло, до което на кормилната колона е разположен контролерът за трансмисията. Екранът на информационно-развлекателната система е с размер до 12 инча и се издига над арматурното табло, което прави работата с него малко неудобна за водача. Volkswagen залага на свеж като оформление интериор, но с доста елементи от твърда пластмаса. Симпатични детайли като например малките изображения на буса, интегрирани на различни места в купето, изглеждат повече от симпатично.

Oчаквано: щедро пространство за главите.

Отзад: вторият ред седалки е близо до първия

На втория ред пространството при версията с късо междуосие е горе-долу колкото при Multivan. За краката имате достатъчно място на първия ред седалки. Но го няма Bus-усещането – за него би следвало вторият ред седалки да бъде изместен много по-назад. За сметка на това огромният багажник е повече от полезен за ежедневието. Двете електрически плъзгащи се врати значително улесняват достъпа до задната част и показват, че пътническата версия на ID.Buzz е проектирана за градската среда, която осигурява ограничено пространство за влизане и излизане.

Toварната версия Cargo.

ИЗВОД

Визуално нищо в интериора не напомня на предците на ID.Buzz. Електрическият бус е много по-модерен и се различава сериозно от своите предшественици по отношение на концепцията на интериора и позицията на седене. Обзорът не е на топниво, а въпреки симпатичните елементи в интериора не можем да си затворим очите за твърдата пластмаса в Bulli.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин