/ Иконата на лукса Mercdes 600 отпразнува 60-ия си рожден ден

Иконата на лукса Mercdes 600 отпразнува 60-ия си рожден ден

През тази година легендата Mercedes-Benz 600 отпразнува 60-ата си годишнина. Познатият като „Grand Mercdes“ W 100 е пуснат на пазара през далечната 1963 и един от най-престижните модели на своето време. За своите 17 години производство 600 маркира своеобразен връх в автомобилното производство в световен план – благодарение на топтехнологии, разточителен комфорт, превъзходна за размерите си управляемост и повече от впечатляващ външен вид. Купувачите на модела са от цял свят – и сред тях са монарси, държавни глави, звезди от шоубизнеса и др. На клиентите си Mercedes изпълнява проекти по специални желания – ето защо всяка от произведените общо 2677 бройки на модела 600 (487 – в удължената версия Pullman) притежава уникален характер. Именно представител на 600 в екзотичното изпълнение Pullmann Landaulet – кабрио с шест врати (понастоящем в гаража на НСО), e eдин от най-скъпите олдтаймери у нас. Точно този автомобил е бил използван от Тодор Живков.

През 1964 година два суперлатива се срещат. The Beatles и Mercedes 600. Няма друг автомобил по света по онова време, който да заслужава повече честта да вози Ливърпулската четворка. Те са основателите на нова ера в музиката.  Ера, която завладява чувствата и психиката на няколко поколения. На свой ред никой друг не заслужава такъв автомобил повече от тях. Това е свръхавтомобилът, последната инстанция в двестагодишното развитие на машините от човечеството… непобедимият перфекционизъм на колела.

Накратко казано, най-доброто за най-добрите. Когато четиримата разпростряли се отзад се посвият малко, ще се намери място и за титани като Касиус Клей и Мик Джагър и всички заедно можем да запеем „I Want to Hold Your Hand“ или „She Loves You“.

Казват, че любов с пари не се купува. Така е и в този случай. През 1964 г. нито един човек с нормални доходи не може да си позволи да се докосне до бъдещето във вид на цяла плетеница от напълно автоматизирани хидравлични системи, благодарение на които работят една камара глезотии в колата.

Четири варианта на каросерията

Mercedes-Benz 600 се произвежда от септември 1964 г. Още от самото му лансиране се предлага лимузина със стандартно междуосие – 3200 милиметра, както и удължена база – Pullman (3900 милиметра). През 1965 г. са пуснати бронирани версии. По-късно в гамата са добавени Pullman Landaulet и Pullman Limousine с шест врати. Най-голям брой Mercedes-Benz 600 – общо 743, са доставени на клиенти в САЩ. Следват Германия с 589, Франция със 151 и Великобритания със 126. Два специални модела, направени по поръчка, са Landaulet дълга база за папа Павел VI и Landaulet къса база за граф Беркхайм. Купето с две врати, произведено в Зинделфинген през 1965 г., остава единствено по рода си – като прототип на потенциален наследник на 300 Sc (W 188 II).

Ценовата листа от 1964 г. стартира от 56 500 германски марки за късата база. По-дългото изпълнение се е предлагало минимум за 63 500. За сравнение Mercedes-Benz 300 SE long (W 112) с автоматична скоростна кутия по онова време е можело да бъде купен срещу 27 800 марки. За последен път ценова листа на Mercedes-Benz 600 е публикувана през 1979 г. – но тогава най-евтината версия на модела излиза 144 368 марки (по същото време познатият като „сом“ Mercedes-Benz 450 SEL 6.9 W116 се предлага за 78 999 марки).

Ключовите технически показатели

Разработката на 600 започва цели осем години преди световната му премиера, в средата на 1955 г. Дизайнът на Mercedes-Benz 600 е създаден под ръководството на Фридрих Гайгер, но Пол Брак играе основната роля в проекта.

Тестовете на първия готов прототип стартират през 1959 г. Автомобилът се задвижва от V8 двигател (с обозначение М 100), първия агрегат от подобен тип, поставян в лек автомобил Mercedes-Benz. Машината с с електромеханично впръскване на горивото развива своите 250 к.с. с мъркането на щастлива от живота котка. Монументалният работен обем от 6,3 литра е способен да покори и най-високите върхове, но за това са му необходими минимум 20 литра бензин на всеки 100 км, а в повечето случаи – около 26. В зависимост от допълнителното оборудване, клубът на колела може да достигне маса от 2800 килограма и тогава при всяко заиграване с кик-даун функцията на педала на газта моторът безсрамно си сръбва поне два литра отгоре от 112-литровия запас в резервоара.

Нужно е време и специално обучение, за да опознае човек всичките деликатеси и пикантерии, които предлага 600. Например плафоните изгасват сами 10-на секудни след качването и затварянето на вратата. С натискане на бутон към лицето ви се насочва поток от нежна, премахваща бръчките светлина. Хромираните въздуховоди освежават интериора с филтриран въздух. Общо 17 осветителни тела с различна сила и размер са разположени на най-различни места, като започнеш от двигателния отсек, през купето и стигнеш до багажника. Човек направо се чувства леко унижен, наблюдавайки солидността на полета на фантазията.

При необходимост четири въздушни възглавници могат да повдигнат купето с около 5 сантиметра. Четири регулируеми амортисьора се грижат за това по-меко или по-твърдо да се возим. Мercedes може и повече. По средата могат да се поставят допълнителни сгъваеми седалки. Разделната преграда може да се демонтира. Може да избирате между люк отпред и люк отзад. Може да се разделят предните от задните седалки и да се създаде удобно работно място в освободилото се пространство.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин