Изцяло електрическото SUV-купе на Toyota: с волан като на Батмобила

1904
2021

Днес Toyota представя концептуален вариант на предстоящия сериен модел Toyota bZ4X в рамките на автомобилното изложение в Шанхай. Това е първата стъпка от представянето на пазара на поредицата от електромобили с акумулаторни батерии (BEV) и нулеви емисии.

Toyota bZ4X Concept е средноголям SUV модел със система за двойно задвижване и представлява неразделна част от прехода на Toyota от традиционна автомобилна компания към водещ фактор в бизнеса за предоставяне на по-добра мобилност за всички.

„BZ“ е съкращение от „beyond Zero” или „отвъд нулата“ и поставя допълнителен акцент върху ангажимента на Toyota за постигане не само на нулеви нива на въглеродните емисии и на неутрален въглероден отпечатък, но и за постигане на нови предимства по отношение опазването на околната среда, за хората и за обществото като цяло.

Новият концептуален модел Toyota bZ4X е разработен от Toyota Motor Corporation (TOYOTA) в сътрудничество със Subaru Corporation (SUBARU), като в процеса на създаването на модела са използвани специфичните умения и опит на всяка от компаниите. Очаква се продажбите на серийната версия на модела да стартират към средата на 2022 година.

Toyota bZ4X Concept използва технологичната основа на новата модулна платформа e-TNGA, разработена специално за модели с електрическо задвижване. Дългото междуосие и късите надвеси на каросерията спомагат за създаването на изключително просторно купе с открита атмосфера. В същото време пространството в областта на краката на пътниците на задните седалки е сравнимо с това при луксозния седан Lexus LS.

Предната част на интериора е оформена около т.нар. „модул за управление” („drive module“), който осигурява на водача усещане за пряка връзка с пътя и удобен достъп до цялата важна информация. Ниско разположеното арматурно табло разкрива панорамна гледка навън и подчертава усещането за простор в интериора на концептуалния модел. Приборите за контрол и управление на функциите са групирани около централната конзола, където предлагат отлична прегледност и удобство при работа. Блокът от контролни прибори с цифрови показания за водача е разположен над волана в позиция, която изисква минимално отклонение на погледа за пълно и удобно възприемане на най-важната информация.

Екологичният характер на автомобила се подчертава още по-ярко от вградената фотоволтаична система за оползотворяване на слънчевата енергия, която също допринася за увеличаване на автономния пробег. 4х4-системата използва тягови електрически двигатели на предния и задния мост и е разработена съвместно със специалистите на Subaru. Toyota bZ4X Concept ще се предлага с първата в света комбинация от кормилен механизъм и електронна система за управление („steer-by-wire”). Тази технология осигурява на водача по-добър контрол върху управлението, премахвайки смущенията от движение по груби настилки или при спиране и по този начин дава по-прецизна обратна връзка в зависимост от скоростта на движение и ъгъла на завиване. Електронната система позволява също традиционният кръгъл волан да бъде заменен с изцяло нов и уникален като дизайн прибор за захват, който елиминира необходимостта водачът да движи ръце по волана при завиване и така спомага за подобряване на удобството и удоволствието от шофиране. Тази функция ще бъде внедрена първоначално при моделите, предназначени за пазара в Китай, преди да стане достъпна по целия свят.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин