Изцяло дамски екипаж и 16-годишен участник в Hyundai Racing Trophy 2017

Най-младият досега състезател в едномарковите серии Симеон Симеонов вече се оказва с най-голям опит, „бегачките“ получават ъпгрейд и нови цветове


25
мар.
2017

Технологично подобрените Hyundai i20 Coupe R бяха представени в тренировъчната база на Motorsport Academy в Твърдица по време на церемониалното откриване на третия пореден рали сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. Визията на новата еволюция на колите впечатли присъстващите на събитието, като сред официалните гости беше Нордин Мокрани, изпълнителен директор на Тотал България. Бяха представени и новите тандеми – Симеон Симеонов / Йордан Йорданов, Мартин Коев / Димо Бозуков, Денис Станчовски / Васил Георгиев, Виктория Гъркова /Велислава Павлова.

През последните четири несъстезателни месеца от Hyundai Racing Trophy проведоха специализирани обучения, съобразени с нуждите на млади начинаещи пилоти. „Многобройните тренировки през зимния сезон, които организирахме от Motorsport Academy, подготвиха състезателите за бъдещите предизвикателства, които ги очакват в Hyundai Racing Trophy“, категоричен е треньорът на екипажите Петър Гьошев. Той и проджект мениджърът на платформата Георги Гвоздейков припомниха, че благодарение на подобренията на автомобила и обучението на пилотите през последните два сезона състезателите постигаха по-добри резултати от автомобилите с по-мощни двигатели.

Чаровен дамски тандем: Виктория Гъркова тепърва навлиза в спорта, а Велислава Павлова има опит като навигатор

Състезателният Hyundai i20 Coupe R е с нова правозъба трансмисия (Dog Box, проектирана в Чехия) и късо главно предаване, като колите развиват максимална скорост 174 км/ч на шеста предавка. Сменен е и размерът на колелата – те вече са 6,5х16, модифицирано е и арматурното табло. Пилотите вече ще карат с гуми Hankook Competition, хомологирани според  регулациите на FIA. Те се използват в Европейския и в Световния рали шампионат. „Motorsport Academy стана техен официален представител и сме очаровани от тестовете, които направих с гумите в 100 състезателни километра. Пилотите ще се убедят сами в топкачествата им и се надявам още в Румъния да покажем на цяла Европа на какво сме способни“, обясни Петър Гьошев.

Едва навършилият 16 години Денис Станчовски ще кара с Васил Георгиев

Освен това новата еволюция на Hyundai i20 Coupe R е с по-добър баланс. Преместена е и акумулаторната батерия в купето, за да се балансира разпределението на тежестта на автомобила. Има допълнително усилване на роговете в предната част, преработено е закрепването на предпазната подкартерна скара. По ходовата част са укрепени предните носачи и мост, монтирани са полиуретанови тампони на носачите, променена е стабилизиращата щанга с цел още по-добро пътно поведение. Освен това е направено е цялостно обслужване на шаситата, променен е външният цвят, колата е боядисана и отвън и отвътре.

Миналата година най-млад на години, а тази – най-старши като опит: Симеон Симеонов има нов навигатор в лицето на Йордан Йорданов

„Удовлетворени сме от факта, че спортната платформа продължава да привлича абсолютно начинаещи бъдещи състезатели, които се обучават в Hyundai Racing Trophy по тренировъчните програми на Motorsport Academy. Това допринася и за цялостното развитие на рали спорта в България“, каза Стефан Митов, национален директор продажби на „Индустриал комерс“ – официален вносител на Hyundai за България. Той подчерта, че това дава шанс на пилотите да се състезават и в чужбина. За втора поредна година шампионатът се провежда в Румъния и Сърбия, където нашите екипажи са много добре приети от организатори, конкуренти и рали фенове. Всички наши усилия са доказателство за сериозните ни намерения за още по-добро представяне тази година. Платформата е единственият спортен проект с интегриран подход за обучения и провеждане на състезания, покривайки световните стандарти на рали дисциплината. Това е уникален автомобилен шампионат на марката Hyundai в цяла Европа, допълни Митов. Той е убеден, че рано или късно платформата ще стигне и до световната рали сцена.

За Мартин Коев това ще бъде втори сезон в HRT, тази година ко-пилот ще му бъде Димо Бозуков

Младият пилот Симеон Симеонов продължава за трета поредна година в шампионата. Миналият сезон спечели бронза в генералното класиране на едномарковата надпревара и е олицетворение на идеите на проекта. Сега той е с навигатор Йордан Йорданов, когото познаваме от 2016 г.  Мартин Коев също продължава своето участие в Hyundai Racing Trophy заедно с Димо Бозуков – също добре познато име сред рали средите в България. Денис Станчовски, 16-годишен, следва примера на Симеон Симеонов и започва своята рали кариера в едномарковия шампионат. Негов навигатор ще бъде Васил Георгиев. За пръв път в спортната платформа има изцяло женски екипаж. 19-годишната Виктория Гъркова, която е натрупала опит в картинга, поема следващата стъпка в своята кариера като рали пилот в Hyundai Racing Trophy. Тя е с навигатор опитната Велислава Павлова, записала не един и два старта с Боян Гетов. Тази година шестте състезания от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy стартират с рали Брашов, Румъния – 31 март – 1 април, рали България – 19-21 май, рали Твърдица-Елена – 15-16 юли, рали Сливен – 1-3 септември, рали Сърбия – 22-24 септември, рали Хеброс – 17-19 ноември.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин