Изхарчили сме за контрол по пътищата 8 пъти повече, отколкото сме събрали от глоби

2504
2022

През 2021 разходите на „Пътна полиция“ за контрол по пътищата и налагане на санкции са били осем пъти повече от приходите от глобите за констатираните нарушения. Тази информация съобщава „Дневник“, позовайки се на писмена кореспонденция между министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и депутата от партия „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

След запитване от Мирчев Рашков разкрива, че от фонд „Безопасност на движението“ за 2021 г. са били изхарчени 13,5 млн. лева, а са постъпили около 1,67 млн. лева. Според Рашков парите били похарчени за покупка на камери и радари за контрол на скоростта, скенери за проверка на шофьорските книжки, специализирани автомобили и т.н.

„Дневник“ отчита, че според данните на МВР разходите през миналата година били повече, отколкото за двете предходни години общо (2019 – малко повече от 6 млн. лв, 2020 г. – 5,8 млн. лв.). Набъбналата сметка се дължала на голямата инвестиция в нови камери и радари за контрол на скоростта и софтуер за тях – над 8,6 млн. лева.

Въпреки това обаче приходите от глоби не са се увеличили сериозно. През 2019 г. те са били 1,35 млн. лева, през 2020 г. – почти 1,76 млн., а през 2021 – малко над 1,67 млн. Една от причините за това се крие в проблемите, които държавата среща при събирането на глобите. Поради това обявените за обществено обсъждане промени в Закона за движение по пътищата предвиждат нарушителите с неплатени глоби да не могат да минават ГТП. Предвижда се също и фишовете за глоби да се считат за връчени дори прегрешилият водач да не бъде открит – именно това е един от основните проблеми към момента. Много от нарушителите изпитват усещане за безнаказаност – като отчасти това се дължи и на анулирането на глобите, наложени с електронен фиш, поради давност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин