Израелска батерия за електрически превозни средства се зарежда за 5 минути

2101
2021

Една от най-важните области за подобрение в сферата на електромобилите е времето за зареждане на батериите. Израелският стартъп StoreDot обаче обяви пробив в тази насока: по данни на компанията новите й батерии могат да се зареждат със светкавична скорост чрез специална система за бързо зареждане. При електрически скутер зареждането на напълно празна батерия отнема едва пет минути – по данни на компанията! След като прототипът на тази батерия беше представен в края на 2019 г., StoreDot показва първите образци на готови батерии.

Успех благодарение на специално бързо зареждане

Корпоративно съобщение от подобен тип бива пускано почти всяка седмица и темата привлича много внимание – например относно батерията за пробег 1000 км при Nio или за SALD-батериите. Съдържанието на такива съобщения невинаги може да бъде оценено като вярно или невярно. В случая със StoreDot компанията се позовава на това, което е известно като XFC технология за зареждане и батерии: революционното при нея е, че графитът на анода е заменен с метални наночастици. Методът трябва да отговаря на най-високите изисквания по отношение на живота на и безопасността на батерията.

Супербатерията може да се произвежда на актуалните производствени линии

За да бъдат подготвени батериите за производство възможно най-скоро, те трябва да се правят на производствените линии за конвенционални литиево-йонни батерии – например от китайския производител на батерии EVE, стратегическия партньор на StoreDot. След представянето на първото поколение батерии за бързо зареждане, израелците планират да лансират второ през 2021 г., при което анодите на литиево-йонните батерии са направени предимно от съдържащ силикон материал. Не е ясно кога новите батерии ще бъдат достъпни за електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин