AUTO BILD България / Изпробвахме новия Opel Insignia

Изпробвахме новия Opel Insignia

Следващият Opel Insignia е пораснал сериозно, ще предлага повече лукс и разчита на нов двигател. Разберете най-важното за модела


26
окт.
2016

Insignia номер 2 използва изцяло нова платформа, която ще намали теглото на модела с до 175 кг. А това е учудващо, защото в същото време Opel-ът е с увеличени размери. Към дължината са добавени едва 5,5 см – и така каросерията се простира на 4,90 м, междуосието е станало 2,83 м (+9,2 см). По-широката с един сантиметър следа и по-ниската с три сантиметра линия на покрива подчертават елегантната стойка на Insignia Grand Sport, както ще се казва следващата генерация на хитовия „германец“. Въпреки маскировката формата на каросерията издава линията а ла купе – а това пасва идеално на „лицето“ на новия Opel, което е взело някои от чертите на прототипа Monza.

Комбито, което ще се появи малко след седана, и в бъдеще ще се нарича Sports Tourer (и сега е планиран Country Tourer) – и вероятно неговата скосена задница ще напомня на Shooting Brake. Oт Opel обещават по-голям багажник и по-нисък товарен ръб (този при актуалния модел е доста висок).

Интериорът: по-добра позиция за шофьора и масажни седалки

Първата генерация на Insignia имаше някои сериозни проблеми: високо тегло, не особено добро оползотворяване на вътрешното пространство и средно ниво на управлението на функциите в интериора. Не само AUTO BILD е на такова мнение – дори хората от Opel признават тези недостатъци. Те обаче остават в историята: още при качване в колата, шофьорът веднага усеща по-удобната позиция на седене. Водачът седи с три сантиметра по-ниско – и както досега, на много удобно „кресло“. Мястото в интериора обаче не е значително повече – както бихме очаквали с оглед на „порасналите“ размери. Меката пластмаса и прецизната изработка на детайлите сякаш са знак за премиум стремежи oт страна на Opel – както и екстри като масажните седалки или висококачествената кожа.

Бензиновият мотор със 165 к.с. комбинира спокойна работа с уверена тяга

Под предния капак на нашия тестови автомобил работи нов 1,5-литров турбобензинов мотор със 165 к.с., комбиниран със също нова 6-степенна ръчна трансмисия. Още първото изпитание показва, че хората в Opel са си написали домашното! От ниски обороти двигателят тегли стабилно и остава „спокоен“ дори при високи обороти – така че изоставането спрямо TSI-агрегатите не се усеща. Скоростната кутия също създава добро впечатление с късите ходове на скоростния лост и прецизната си работа. Естествено, в Рюселсхайм са поработили активно и върху окачването. Insignia като цяло прави впечатление на стегната, но остава достатъчно комфортна – и така прави прекрасен шпагат между стабилност и добра возия. Човек трябва да се замисли дали да инвестира в опционалното адаптивно окачване. С намаленото си тегло Insignia така и така се превръща в майстор на завоите – и създава по-различно впечатление, отколкото предшественика си. А то е изградено и благодарение на по-прецизното кормилно управление.

Оборудване: Insignia с матрични LED-фарове

С Insignia Opel продължава това, което започна с Astra: демократизация на лукса. Подобно на Mercedes и Audi, и тук ще има матрични LED-светлини, които осигуряват значително по-добро осветяване на пътя без да заслепяват водачите от насрещното движение. И в бъдеще срещу доплащане ще има 4х4 и адаптивно окачване.

Двигатели и цени: нов дизел с битурбо дизел

Новата Insignia трябва да бъде по-икономична от своя предшественик. Наред с по-ниско тегло за тази цел трябва да спомогнат и нови 3- и 4-цилиндрови мотори. Най-сериозната стъпка в посока намаляване на разхода ще маркира битурбо дизел с около 160 к.с., който трябва да разполага с повече въртящ момент от конкуренцията.  От актуалното поколение на модела са продадени над 900 000 бройки. Официалната премиера на Insignia Grand Sport ще се състои през март 2017 година в Женева.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин