Изпреварваш опасно, конфискуват ти Porsche-то: така действат в Германия

2305
2024

В Германия мъж шофира Porsche-то на жена си и застига четири автомобила, движещи се в колона един след друг. В насрещното движение идва полицейска кола. Униформените виждат как спортната машина изпреварва първия автомобил пред себе си. След това „атакува“ и втория, въпреки че „патрулката“ вече била на 200-250 метра.

За да избегне челен удар, нейният водач набива спирачките до пода и се изтегля вдясно. Полицейският автомобил спира до 0 км/ч, а Porsche-то едва успява да се шмугне в 15-метровата пролука: катастрофата се е разминала на косъм. Шофьорите на двете изпреварени МПС-та също се налага да намалят рязко скоростта, за да избегнат удара. Непосредствено след това обаче „бързакът“ изпреварва и следващия автомобил от колоната!

Полицаите веднага пускат сирените и започват да преследват пътния хулиган. Спират го, конфискуват автомобила и му отнемат временно свидетелството за правоуправление на МПС. Съпругата на водача обаче подава жалба срещу отнемането на Porsche-то.

Полицията конфискува Porsche

Жалбата на жената е отхвърлена – и на първа, и на втора инстанция. Изземането е определено от съда като напълно законно. Съгласно становището на правосъдните органи, полицията имала право да конфискува даден предмет, за да предотврати конкретна опасност.

Според съда имало достатъчно доказателства, че шофьорът на Porsche бил в състояние да извърши още нови сериозни нарушения на пътя. При изпреварване той бил проявил непредпазливост и извършил грубо нарушение на правилника за движение по пътищата, при което застрашил здравето и живота на други лица. Висшият административен съд на федерална провинция Райнланд-Пфалц стига до това заключение след изслушване на полицаите и други свидетели.

Отнемането на шофьорската книжка не е достатъчно

Пред съда съпругата излиза с аргумента, че в момента на конфискацията вече нямало опасност с МПС-то законът да бъде погазен отново, тъй като полицията вече била отнела временно свидетелството за управление на МПС на съпруга й. Съдът обаче не приема това – защото поради изключително дръзкото поведение на водача на Porsche-то, полицейските служители имали право да приемат, че временното отнемане на шофьорската книжка няма да бъде достатъчно, за да предотврати по-нататъшни сериозни нарушения на правилника за движение по пътищата.

Шофьорът изобщо не е съгласен

Наглият водач застрашава значително живота на няколко други участници в движението с опасното си поведение. Но той изобщо не се бил впечатлил от това, изтъква мотивите си съдът. При това не демонстрирал никакво разбиране, докато полицаите му обяснявали колко опасни били изпреварванията му – и през цялото време бил на мнение, че обвинението за създаването на опасност при нарушение на закона за движението по пътищата било нелепо, защото в крайна сметка не се стигнало до ПТП. Освен това за два милиона километра стаж нямал никакви катастрофи – и дори казал на полицаите, че не смята, че е допуснал грешка. В миналото мъжът бил санкциониран за принуда и обиди на пътя.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин