Използвайте правилните очила зад волана

Изборът на очила за шофиране е повече от богат. В оптиката трябва да избираме не според модата, а след професионалния съвет на специалист - в случая акад. д-р Петя Василева


7
апр.
2017

Акад. д-р Петя Василева,
офталмолог

Пациентите, които искат очила за по-добро зрение и/или защита от слънчевата светлина, имат най-разнообразни изисквания. Очният лекар трябва да се съобрази с възрастта, начина на живот, очното здраве, наличието на рефракционни аномалии и разбира се, дали пациентът шофира и особено дали се налага да шофира нощем. Наличието на който и да е от тези фактори или комбинацията от тях изисква специфичен персонализиран подход при изписването на най-подходящите корекционни или слънчеви очила.
Често се задава въпросът има ли специализирани очила, с които да се вижда в тъмното и да се избегне заслепяването.

Шофирането нощем поставя зрението на голямо изпитание. Основно значение има възможността на нашето око да се приспособява към намалено осветление – т.нар. тъмнинна адаптация. Тази способност намалява с възрастта. Тя може да бъде увредена при заболявания на черния дроб, стомашно-чревни смущения, авитаминози и други. Редица очни заболявания (късогледство, диабет, глаукома), както и прекарани операции (имплантация на изкуствена леща, лазер за премахване на диоптрите) и носене на контактни лещи също затрудняват нощното зрение. При шофирането на фарове значителна роля играе скоростта на адаптацията, която намалява още след 45-годишна възраст. Да не се забравя, че след заслепяването с фарове е необходим известен период (секунди), за да се приспособим отново към тъмнината, поради което се препоръчва намаляване на скоростта при разминаване.

Дори при чудесно слънчево време, видимостта може да бъде ограничена: с правилните очила ще бъдете в сигурна позиция

Ако носите корекционни очила, се препоръчва да бъдат със специално антирефлексно покритие, което помага и при работа с компютър, тъй като намалява отблясъците.
За шофиране дори през деня са подходящи и т.нар. поляризационни стъкла, които са конструирани за пропускане само на вертикални лъчи и по този начин намаляват отблясъците, които се разпространяват хоризонтално. Светлината, отразена от повърхността на пътя и от боядисаните или стъклени повърхности на другите автомобили, е силно поляризирана в хоризонтална посока.

Някои материали като стъкло или пластмаса при специална обработка могат да променят състоянието на поларизацията на светлината. Хората, които използват поляризационни слънчеви очила, виждат по-добре детайлите в стъклените врати и задното стъкло на автомобилите. За шофиране нощем се препоръчват светли стъкла (евентуално поляризационни) с антирефлексно покритие.
Ще спомена и за едно друго качество на зрението, което ни помага да виждаме при намалено осветление и в мъгла – контрастната чувствителност. Тази способност се уврежда по-рано при честите заболявания катаракта и глаукома, преди да бъде нарушено виждането.

Най-добре е да бъдете прегледани от специалист офталмолог, за да се установи дали имате нужда от корекционни стъкла, т.е. при далекогледството и астигматизма зрението за далече може да е нормално.

Сериозни изпитания за нашите очи: движението нощем изисква адаптация, която намалява след 45-годишна възраст

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин