Изкуствен интелект прави технически прегледи на автомобили

0610
2019

Технологията на израелската фирма UVEye открива дефекти по автомобилите с помощта на изкуствен интелект. Пилотно системата ще бъде използвана още през тази година в завод на Volvo при направата на XC90, S90 и V60.

При нея камери сканират пода, каросерията и гумите на автомобила, а направените в процеса изображения се събират в 3D-модел. Софтуерът на UVEye сравнява данните с модел образец, на който е „обучен“ предварително. Ако бъдат открити отклонения, се включва аларма. Тази технология може да бъде използвана в автомобилното производство за финална проверка, за да бъдат откривани дефекти по лаковото покритие. Приложение нововъведението може да намери и при оператори на флотилии автомобили, компании за коли под наем или сервизи.

Автоматизирата инспекция отнема само няколко секунди, докато автомобилът преминава. Така според UVEye производители, доставчици на услуги и клиенти печелят време. Освен това системата била по-надеждна от човешкото око. Към момента UVEye има подписани договори с Toyota Tsusho, Skoda, Volvo и Daimler. В момента се водят преговори с още 20 фирми за производство на автомобили и с доставчици на услуги.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин