Извънредно специален

0106
2016

Разбира се не можем да твърдим, че моделът Ferrari 458 Speciale страда от каквато и да било обикновеност. Това е хардкор вариантът на един превъзходен спортен автомобил. Разполага с 605 к.с. и рекордно съотношение „литър-мощност“ от 135 к.с., изтръгнати от последния V8-атмосферен агрегат на Ferrari. Както и да е – за някои дори 458 Speciale не е достатъчно „специален“. В този случай клиентът може да се обърне към Ferrari Special Projects и да се възползва от услугите на така наречената „One-off-програма“, за да се сдобие с Ferrari-то на мечтите си. Именно това е направил един „ентусиазиран“ британски притежател на Ferrari. Неговото 458 Speciale вече изглежда доста по-различно от тези на останалите.

Сбъдната британска мечта носи името Ferrari 458 MM Speciale. Цялата техника – включително превъзходния агрегат – е взета без промени от „нормалното“ 458 Speciale. Има обаче подобрения по външността и аеродинамиката. Те са дело на Ferrari Design Center. Целта на MM е още по-спортни и по-агресивни линии и стъклени повърхности с ефект визьор, познати ни от каските. За целта подобно на Ferrari GTO от 1984 колоните на покрива са в черно. Предното и страничните стъкла изглеждат като излети. По този начин и линията на покрива изглежда по-ниска. Специалното Speciale е лакирано в цвят Bianco Italia с италианското знаме.

Кулминацията са новите части на каросерията, изработени ръчно от алуминий и карбон. Става дума за внушителна предна и задна броня, симпатични странични вентилационни отвори и малък заден спойлер. Освен това MM е оборудвано с нови джанти. Отпред има промени по решетката на радиатора, а новият заден спойлер осигурява необходимото притискане. Вътрешното пространство на 458 MM Speciale е оборудвано с нова аудиосистема и кожена тапицерия с цвят „Cioccolato“.

Техническите данни на 458 Speciale са впечатляващи. Спринтът от 0 до 100 км/ч се взема за 3,0 секунди, а този от 0 до 200 км/ч – за 9,1 секунди. Максималната скорост на „италианеца“ е 330 км/ч. Няма информация за цената на модела.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин