/ Извадиха Fiat, престоял 45 години на дъното на езеро

Извадиха Fiat, престоял 45 години на дъното на езеро

Леко закъсняла спасителна операция за Fiat 125 S беше проведена в близост до германския град Розенхайм (федерална провинция Бавария). Според информацията на BILD пожарната служба на Розенхайм и Агенцията за техническо съдействие (THW) са извадили останките на автомобила повече от 45 години след потъването му.

Но нека се запознаем с предисторията: през 2022 г. „италианецът“ е открит случайно по време на спасителна акция. Как обаче Fiat-ът се е озовал във водата, остава загадка.

Този Fiat 125 S е прекарал на дъното на езеро повече от 40 години – докато не го откриват случайно.

Едно обаче е ясно: покритият с тиня автомобил някога е бил червен и е с регистрация от Розенхайм. За последно е преминал технически преглед пред TÜV през 1978 г. Дори името на собственика е открито. Но за съжаление той вече не може да разкрие мистерията около потъналия Fiat: „Вече не е измежду живите“, разкрива Стефан Зонтаг от регионалното звено на полицията.

Бонови заграждения за защита на околната среда

Fiat 125 е лансиран през 1967 г. като луксозен седан в средния клас. 1,6-литровият му двигател генерира подобаващите за онези времена 90 к.с. и разполага с два разпределителни вала, задвижвани от ангренажен ремък. Версията S генерира с 10 к.с. повече и се произвежда в Торино до 1972 г. Максималната й скорост е 175 км/ч.

За да не нанесе потъналият Fiat щети на околната среда във водите около Розенхайм, от пожарната служба са използвали специални бонови заграждения срещу разлив на масло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин