Избутването на автомобил изисква умения, а не груба сила

1311
2020

Във Финландия беше поставен нов световен рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил. Рекордът беше поставен от Юси Калионеми, който твърди, че това не е било тест за груба сила, а по-скоро е представлявало един огромен пъзел. Ключова част в подредбата му са били зимните гуми Nokian Hakkapeliitta R3 SUV и тяхното изключително ниско съпротивление при търкаляне.

13 минути и 26 секунди. Толкова е било нужно на Юси Калионеми, от град Нокия, Финландия, да избута автомобил, тежащ 2100 килограма, в разстояние на една миля (или точно 1,609.34 метра), и да може да претендира за световния рекорд. Този резултат подобрява предишния с почти две минути. Гинес официално потвърдиха рекорда за „Най-бързо време за избутване на автомобил за една миля“.

Рекордът беше поставен в събота, 24 октомври 2020, на тестовата писта на Nokian Tyres в Нокия. За постижението, Калионеми използвал собствения си автомобил, Saab от 2006 г., наричан на галено “Röhkö”. Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres, е седял на шофьорското място.

 „Хората често ми казват, че не изглеждам като стронгмен – и аз не съм. Това предизвикателство е по-скоро сравнимо с бягане на средни разстояния, отколкото с демонстрация на груба сила. Има два начина да се постигне мощността, която ви е нужна: или да увеличите собствената си сила, или да намалите съпротивлението“, казва Калионеми.

Когато бутате кола, важната част е да преодолеете съпротивлението при търкаляне, така че колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне на гумите, толкова по-лесно се движи колата. Съпротивлението при търкаляне се отнася до енергията, изразходвана от деформацията на гумите при контакта с пътя. Това е също така важна характеристика за обикновените шофьори на автомобили. Гума с ниско съпротивление при търкаляне са по-екологичен и по-икономичен избор.

„Дори и по-стари автомобили се движат лесно, когато са екипирани с безопасни и комфортни първокласни зимни гуми без шипове като Nokian Hakkapeliitta R3 SUV. При условие, че налягането в гумите е проверено, използването на гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да спести до 0.5 литра гориво на 100 км или устойчиво да удължи пробега на електрически автомобил дори и през зимата. В същото време спомагате за опазване на околната среда благодарение на по-ниските нива на емисиите от въглероден диоксид (CO2).“, казва Мори.

Добро физическо здраве и решаване на проблеми

Идеята за бутане на кола се появила случайно. Юси Калионеми страдал от болки в гърба и започнал рехабилитационна терапия, изтласквайки тежка кутия във фитнеса. В даден момент започнал да мисли за това какво друго може да прави и в търсенето си попаднал на идеята за бутане на кола на сайта на Гинес.

Калионеми казва, че не го интересува особено това дали завършва първи или последен в дадено състезание. Той по-скоро се интересува от решаването на проблеми и подреждането на общата картина. Проектът дори довел до изобретение, което има заявка за патент. Заедно с негов приятел, Калионеми създал дистанционно управление, който му позволява сам да завърта волана по време на тренировките, без да е нужен шофьор.

 “Ако това упражнение беше само за груба сила, аз нямаше да имам енергията да продължа с проекта. Мотивацията ми се гради върху намирането на нови проблеми за разрешаване. Когато предизвиквате възможностите си до екстремни граници, има значение ако можете да направите товара с един или два процента по-лек.”, казва Калионеми.

„Работим много систематично и упорито. Преместихме вниманието си от големите блокове към по-малките детайли. Нормален мъж на средна възраст може да се пробва да подобри световен рекорд, ако вземе предвид всички фактори, и ако се опита да направи така, че колата да се движи възможно най-леко.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин