Идеите за бъдещето на шеф-дизайнера на Citroën

1001
2023

От Citroën преоткриха новата градска мобилност. Като база служи автономно движеща се платформа – с хотелска стая и фитнес студио отгоре. Какво представлява това, мосю Леклер?

ХОРАТА ОТ CITROËN винаги са имали странни идеи. Например хидропневматично окачване (DS), лекотоварен модел с каросерия от вълниста ламарина (Typ H). И дори хеликоптер на Citroën. А сега се появява „Urban Collëctif“. Какво представлява това?

Шеф-дизайнерът на Citroën Пиер Леклер с платформата по време на представянето й в парижка изложбена зала

Бъдещето на градския транспорт, както си го представят французите (преди година през един ден в Париж общото задръстване е било 700 км). Като база служи автономно движещата се платформа Citroën Skate. Върху нея всички партньори могат да поставят своите „каросерии“. Роботът минава отдолу под модула, свързва се с четири цилиндъра и потегля.

Фитнес студио: докато капсулата се придвижва до офиса, човек може да спортува

С максимум 25 км/ч можете да отидете на работа или да се придвижите от летището до хотела. През това време ще можете да правите гимнастика (все пак душа ще трябва да си вземете в офиса) или да пийнете едно шампанско. Шеф-дизайнерът на Citroën Пиер Леклер намира това темпо за подходящо. „При нас, в Париж, бездруго са позволени само 30 км/ч.“ По време на представянето в една изложбена зала в града на концепцията изглежда доста странно. Но това е умишлено. Дали и кога ще бъде реализирана една такава идея за мобилност, засега не се знае със сигурност.
„Необходима ни е подкрепата на градовете, които искат да изпробват подобно нещо“, казва Пиер Леклер. Като първа стъпка в Citroën са разработили с партньори три различни „каросерии“. Фитнес студио и лаундж с хотелската група Accor. Както и един вид автобусна спирка на колела с външни реклами на JCDecaux – включително и мониторите за реклами. Нови са гумите Goodyear.

Горе е основата за „каросерията“, а долу балонообразните гуми на Goodyear

Балонообразни, задвижвани от няколко електромотора. Посредством тях роботът може да обръща посоката на движение на място. „Колелата се движат като компютърна мишка“, казва дизайнерът Леклер (който между другото говори перфектно немски език, тъй като е живял десет години в Мюнхен и е работил за BMW).

Други каросерии: горе е нещо като автобусна спирка на колела, а долу – ложа на хотелската верига Accor

Батериите трябва да се зареждат индуктивно или наредени в зарядни станции. „Тази платформа може да превозва хора и стоки. Имахме идея да транспортира например дървени палети от строителния супермаркет или колети. Възможен е и фризьорски салон на колела или капсула за медицински прегледи.“ Защо от Citroën са измислили подобно нещо? „Видели сме достатъчно ложи, които имат формата на автомобили или автобуси – казва Леклер. – Искахме различен отговор. Ние обичаме автомобилите и ще продължим да ги правим. Но за градските центрове са ни необходими други решения.“ Превозни средства, които не изглеждат като автомобили. А по-скоро като космически кораби.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин