Идва Qashqai с автономно управление

0203
2016

Nissan Qashqai ще бъде първият автомобил на компанията в Европа, който ще бъде оборудван с технологията Piloted Drive, когато слезе от поточната линия следващата година. Произвеждан в най-големия завод на марката в Съндърланд, Великобритания, освеженият Qashqai ще бъде оборудван със „single-lane control“ (контрол на движението в една лента), функция, която ще позволи на автомобилите да се движат автономно и безопасно в рамките на специфични скоростни параметри в натоварения трафик на магистралите. Технологията позволява на колата да следва пътя с активно завиване и поддържане на безопасна дистанция спрямо движещия се отпред автомобил, освобождавайки водачите от монотонността на трафика.

Това съобщение бележи важна стъпка от ангажимента на марката да направи технологиите за автономно управление достъпни за всички. С него се постеля пътя за визията Intelligent Mobility на Nissan, 360-градусов подход към интелигентното автономно бъдеще. Nissan вече определи ангажимента си до 2020 да лансира гама от модели със способности за автономно управление, включително автомобили, които ще могат безопасно да преминават през кръстовища в града и да се движат в натоварен градски трафик без да се налага намеса на шофьор.

Технологията ще бъде монтирана в масови автомобили и на достъпна цена, като първият модел ще се появи в Япония тази година. Пътно демо събитие в Европа през 2016-а ще демонстрира зрелостта на технологията за автономно управление на Nissan. През следващите четири години Nissan ще лансира автомобили с повишени автономни способности като “multiple-lane control,” които автономно ще могат да решават опасни ситуации и да сменят пътни ленти при шофиране по магистрала. До края на десетилетието Nissan ще представи “inner-city” автономност, позволяваща на автомобилите да преминават през градски кръстовища, без да се налага шофьорска намеса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин