Идва Golf с 310 „коня“!

VW Golf GTI Clubsport S е направен по случай 40-годишния юбилей на Golf GTI

2804
2016

Времето тече неусетно: на 4-ти май 2016 г. започва 35-ата VW-среща на Въортерзее. Тогава десетки хиляди почитатели на GTI ще се съберат на емблематичното езеро, за да си спретнат огромно парти по случай 40-годишния юбилей на култовия компактен спортист. От Volkswagen са подготвили дори световна премиера в рамките на събитието: там ще бъде показан за първи път още по-наточен вариант на Clubsport. Най-мощният сериен Golf до момента ще бъде лансиран на пазара през есента на т.г. в лимитирана специална серия.

40 години Golf GTI

Вече 40 години означението GTI е синоним на икона сред компактните „спортисти“. Първият Golf GTI идва на пазара през 1976 г. Към неговите емблематични черти спадат скоростният лост с топка за голф, червената ивица в радиаторната решетка и спортните седалки с тапицерия на каре. Първоначално от Volkswagen са планирали да произведат само 5000 бройки. Моделът обаче се оказва далеч по-успешен – за целия период на производството му са произведени над 2 млн. екземпляра.

Съревнование със Civic Type-R

Това е сериозна причина за пускането на специална серия – преценяват във Волфсбург. Clubsport S ще разполага с 310 „коня“ – точно колкото Honda Civic Type-R. Taка тези два модела ще станат най-мощните серийно произвеждани с предно задвижване – след тях се нареждат Seat Leon Cupra 290 с 290 к.с., с 280 VW Scirocco R и Opel Astra OPC oстават на трето място. Clubsport S ще разполага и с окачване, което ще му осигури възможност за топвремена на Нюрбургринг. За по-детайлна информация като динамични постижения, цена и планирани бройки ще трябва да изчакаме до началото на GTI-срещата, т.е. до 4-и май.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин