Идва ли краят на малките дизели?

0305
2016

Наскоро Opel оповести, че започва поставянето на система за впръскване на AdBlue във всички класове. Експерти виждат в това опасност от увеличение на цените

До 2018 г. дъщерната на GM компания Opel иска да въведе впръскване на урея при всички свои дизелови модели. Причина за тази стъпка е нова директива на ЕС, според която стойностите на вредните емисии при дизелови двигатели ще бъдат измервани не само на стенда, но и при изпитания на пътя.

Впръскването на AdBlue, комбинирано с SCR-катализатор (от англ. selective catalytic reduction) е ефективна мярка за намаляване на азотните оксиди (NOx), тъй като дозирането на урея (AdBlue) се адаптира към действително отделените NOx-емисии.

Към момента с въпросната технология при повечето производители са оборудвани само по-големи дизели – изключение е този при Peugeot 208.

Нейният основен недостатък е високата стойност. Щефан Братцел от Center of Automotive Management (CAM) е на мнение, че увеличението на цените при малките дизелови автомобили с новата система ще бъде в рамките на 1000 лева. С оглед на ниските маржове на печалба в класа това може да стане причина производителите да предлагат дизели само в по-големите си коли. Всъщност и в момента има модели, които изобщо нямат мотори, работещи на принципа на самовъзпламеняването – става въпрос за Smart или VW Up, чиито предшественици се предлагаха и с дизели.

Пред AUTO BILD от Volkswagen потвърдиха тезата на Братцел – по-строгите норми на вредните емисии, постигнати с измерване на пътя, биха могли да доведат „в най-лошия случай“ до намаление на търсенето на дизели в някои класове. В момента обаче „трескаво се търсели решения на проблема“.

Oт Opel не пожелаха да коментират дали и след 2018-а ще има дизелови модификации на Corsa, Meriva и Mokka. Едва 1,7% е делът на регистрираните в Германия през февруари т.г. автомобили с дизелов мотор (296 от общо 17 623). При малките делът на дизелите е по-голям – 12,6%, а при компактните той е 40,7.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин