Идва ли краят на малките дизели?

Наскоро Opel оповести, че започва поставянето на система за впръскване на AdBlue във всички класове. Експерти виждат в това опасност от увеличение на цените

0305
2016

До 2018 г. дъщерната на GM компания Opel иска да въведе впръскване на урея при всички свои дизелови модели. Причина за тази стъпка е нова директива на ЕС, според която стойностите на вредните емисии при дизелови двигатели ще бъдат измервани не само на стенда, но и при изпитания на пътя.

Впръскването на AdBlue, комбинирано с SCR-катализатор (от англ. selective catalytic reduction) е ефективна мярка за намаляване на азотните оксиди (NOx), тъй като дозирането на урея (AdBlue) се адаптира към действително отделените NOx-емисии.

Към момента с въпросната технология при повечето производители са оборудвани само по-големи дизели – изключение е този при Peugeot 208.

Нейният основен недостатък е високата стойност. Щефан Братцел от Center of Automotive Management (CAM) е на мнение, че увеличението на цените при малките дизелови автомобили с новата система ще бъде в рамките на 1000 лева. С оглед на ниските маржове на печалба в класа това може да стане причина производителите да предлагат дизели само в по-големите си коли. Всъщност и в момента има модели, които изобщо нямат мотори, работещи на принципа на самовъзпламеняването – става въпрос за Smart или VW Up, чиито предшественици се предлагаха и с дизели.

Пред AUTO BILD от Volkswagen потвърдиха тезата на Братцел – по-строгите норми на вредните емисии, постигнати с измерване на пътя, биха могли да доведат „в най-лошия случай“ до намаление на търсенето на дизели в някои класове. В момента обаче „трескаво се търсели решения на проблема“.

Oт Opel не пожелаха да коментират дали и след 2018-а ще има дизелови модификации на Corsa, Meriva и Mokka. Едва 1,7% е делът на регистрираните в Германия през февруари т.г. автомобили с дизелов мотор (296 от общо 17 623). При малките делът на дизелите е по-голям – 12,6%, а при компактните той е 40,7.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин