Идват свръхумните автомобили

Напрегнат дуел между Mercedes, BMW и Audi: през януари се очаква новият Е-клас, Серия 5 и А6 са планирани за началото на 2017 година

0402
2016

ГЕРМАНИЯ Е СВЕТОВЕН ШАМПИОН! И то не само по футбол, но и в автомобилния висок клас. Mercedes E-клас, BMW Серия 5 и Audi A6 са единствените представители на почти луксозния клас, които се продават великолепно по целия свят. Тези лимузини се шофират от шефовете – независимо дали са в Берлин, Пекин или в Ню Йорк. Големите автомобили вече са леко поостарели. Но това не е проблем, наследниците са съвсем готови. През януари Mercedes  представи новия Е-клас, BMW Серия 5 се очаква през зимата на 2016 година, а новото А6 на Audi – през пролетта на 2017 година. И за да може това трио да остане световен шампион, производителите са подготвили много технически новости, за да демонстрират кой е лидер във високия клас.

Audi A6 A6 демонстрира новата дизайнерска линия на Audi – и ще се опита да изпревари BMW и Mercedes. Очаква се към средата на 2017 година.

Audi A6
A6 демонстрира новата дизайнерска линия на Audi – и ще се опита да изпревари BMW и Mercedes. Очаква се към средата на 2017 година.

 

BMW Серия 5 Новото Серия 5 ще получи много техника от големия си „брат“ Серия 7 – и ще бъде въведено на пазара през 2016 година първо като лимузина.

BMW Серия 5
Новото Серия 5 ще получи много техника от големия си „брат“ Серия 7 – и ще бъде въведено на пазара през 2016 година първо като лимузина.

 

ТЕНДЕНЦИЯ 1: ОЛЕКОТЕНА КОНСТРУКЦИЯ

Mercedes, BMW и Audi са поставили високия си клас на диета. И трите марки обещават понижение на теглото между 70 и 100 кг спрямо актуалния модел. Също като при С-клас Mercedes залага на „интелигентна смесена конструкция“. По-конкретно това означава, че големи части от каросерията са изработени от алуминий, единствено покривът и страничната част са от конвенционална стоманена ламарина. От друга страна, също като при Серия 7 залага на карбон в конструкцията – и печели преднина благодарение на
опита, натрупан от i3 и i8. При новото А6 Audi ще ползва смесица от двете концепции: големи части на каросерията са от алуминий, но някои елементи от структурата ще бъдат изработени от карбон като при следващото А8.

Новото A6 заимства множество елементи от прототипа Prologue, например светлинната лента.

Новото A6 заимства множество елементи от прототипа Prologue, например светлинната лента.

ТЕНДЕНЦИЯ 2: ХИБРИД  ЗА ВСИЧКИ

Все още германците изостават по отношение на хибридното задвижване – ненадминат лидер в това отношение е Lexus. Но при следващите поколения на Mercedes E-клас, BMW Серия 5 и Audi A6 това ще се промени, електрификацията е задължителна. При Е-клас Mercedes се предлагат два различни вида Plug-in хибридно задвижване: при E 350e двулитровият бензинов мотор е комбиниран с електромотор, системната мощност е 326 к.с. В САЩ и в Китай най-важен ще е 500e, при който шестцилиндровият двигател с 333 к.с. и електромоторът развиват системна мощност от 448 к.с. – за да може да бъде конкуренция на Lexus GS. Хибридната стратегия на BMW и Audi е сходна на тази на конкурента от Щутгарт. Поне в Европа Audi ще заложи (също като при Q7 e-tron) на комбинацията между дизелов двигател и електромотор – като в светлината на актуалния дизелов скандал това все още подлежи на обсъждане. Като алтернатива се предлага комбинацията от двулитров бензинов двигател и електромотор със 120 к.с.

 

ТЕНДЕНЦИЯ 3: ДВИГАТЕЛЯТ  С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ Е ЖИВ

И въпреки че при наследника на LS от 2018 година Toyota ще заложи на опционалната горивна клетка, Mercedes, BMW и Audi – на двигателя с вътрешно горене. От Mercedes са инвестирали много в това отношение и при наследника на W 211 за пръв път отново се връщат към редовия шестцилиндров двигател. Той обаче ще се предлага от 2017 година – и то първо като дизел. Шестцилиндровият двигател се разработва заедно с четирицилиндровите – което позволява много по-изгодно производство. Водачите ще останат доволни, спокойният ход и разгръщането на мощността са силните страни на редовите „шестаци“ – справка BMW, където 3-литровите бензинови и дизелови мотори развиват до 420 к.с. В Audi остават верни на V-образните мотори, но в бъдеще ще залагат на електрическите компресори. Те работят на принципа на турбокомпресора, обаче компенсират слабостта при потегляне и осигуряват високо налягане при пълно натоварване – като освен това ще намалят и разхода в сравнение с класическите турбомотори. Конструкторите обещават икономия от около 10 процента. Засега електрическият компресор е предвиден за всички TDI двигатели.

Времената на резките промени в дизайна при BMW са минало – новото Серия 5 се променя мноооого предпазливо.

Времената на резките промени в дизайна при BMW са минало – новото Серия 5 се променя мноооого предпазливо.

ТЕНДЕНЦИЯ 4: АВТОМОБИЛЪТ ЗАВИВА САМ

Автономният автомобил вече е на хоризонта и сигурно ще се превърне в реалност в началото на средващото десетилетие – но засега не е тема за разговор при Е-клас, Серия 5 и А6. Вместо това на първо време ще се предлага олекотена версия на автономното шофиране. При неособено сложни ситуации като например движение по магистрали и до скорост от около 130 км/ч конкурентите ще могат да се движат автоматизирано, ще поемат подаването на газ, спирането и завиването. От Mercedes правят още една крачка и предлагат асистент при изпреварване, който напълно автоматично сменя платното при въпросната маневра. Audi ще премине от асистирано към пилотирано шофиране първо при новото А8, а по-късно и при А6. Това на пръв поглед звучи неясно – но е равно на голяма крачка напред. Защото конкретно означава, че в определени ситуации водачът няма да носи отговорност за шофирането. Това става възможно благодарение на комбинацията от камери, радари, лазерни и ултразвукови сензори, както и на интелигентната електроника, която се „учи“ от ситуациите на пътя.

 

ТЕНДЕНЦИЯ 5: ПЪЛНА СВЪРЗАНОСТ

Всички тези асистиращи системи обаче са възможни само при пълна свързаност на автомобила. Затова в бъдеще ще разполагате с бърз достъп до интернет, като множеството от данните ще се съхраняват в „облак“. Освен това при Е-клас комуникацията между автомобилите ще позволява своевременно предупреждение за опасности или задръствания. За да може тази лавина от информация да бъде представена на водача при минимално отвличане на вниманието му, са планирани нови концепции на управлението. И трите производителя залагат на значително подобрено гласово управление – в това отношение Mercedes, BMW и Audi са единодушни. Но концепциите им се различават. Mercedes залага на голям централен дисплей като при S-клас, тъчпадът на средната конзола е допълнен с чувствителни на допир повърхности по бутоните на волана. При Серия 5 BMW ще въведе и разшири познатото от Серия 7 управление с жестове, което в бъдеще ще разпознава значително повече движения на ръцете. А Audi ни демонстрира, че прототипът Prologue трябва да бъде възприеман много сериозно. В интериора ще бъдат интегрирани 4 различни дисплея от особено тънки и огъващи се OLED (органични светодиоди).

 

ТЕНДЕНЦИЯ 6: ВАРИАНТИ НА МОДЕЛИТЕ

В началото ще бъдат представени лимузините на трите конкурента. След това ще се въведат и важните най-вече за Европа комбита. Mercedes ще покаже своя T-модел през март на автосалона в Женева. Серия 5 Туринг се очаква на IAA през 2017 година, а А6 Avant – през пролетта на 2018 година. Отново са планирани и купета с 5 врати (Mercedes CLS, BMW Серия 6 Gran Coupé, Audi A7), като шоуто ще бъде допълнено и от новите модели на Серия 5 Гран Туризмо и Е-клас като купе и кабриолет.

Извод:

Следващите поколения на Mercedes E-клас, BMW Серия 5 и Audi A6 показват защо германският висок клас е толкова търсен. Те предлагат въодушевяваща техника, икономични хибридни задвижвания и асистенти, позволяващи автономно движение.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин