Зоркият поглед на Subaru Levorg

0101
2017

Системата Eye Sight в японското комби действа като втори чифт очи след тези на водача

В наши дни за сигурен се приема този автомобил, който помага на водача в опасни ситуации. Нисък център на тежестта и двойно задвижване? Прекрасно – но днес безопасните коли трябва да могат нещо повече: например да спират сами и да усещат кога водачът не действа адекватно и да изземат функциите му. За да накара клиентите си да възприемат Subaru като наистина безопасен автомобил, Fuji Heavy Industries (бел.ред. – Subaru Corporation) от 2017-а въвежда за Levorg и Outback системата Eye Sight в третото й поколение.

Тя предоставя общо 7 функции за подпомагане на шофьора в опасни моменти и работи с помощта на висококачествени цветни камери, създаващи стереоизображение. Радар няма, а сложният оптичен уред, работещ в тандем с процесор, е монтиран навътре в купето зад предното стъкло – за да не се счупи при инцидент заедно с прозореца. Прецизната система успява да анализира накуп два обекта, създаващи опасност – напр. пешеходец и друг автомобил, и разпознава дистанцията до по-близкия, като му дава приоритет при действията в критична ситуация. Автомобили, велосипедисти, пешеходци, маркировка и дори стопове – Eye Sight „вижда“ всичко това и може да реагира адекватно. В зависимост от ситуацията Levorg сигнализира на водача посредством пакет от диоди, излъчващи светлина в непосредственото му зрително поле – жълтите указват за посоката/позицията на автомобила, а червените – за опасност от удар. И въпреки че Subaru упоменава внимателно ситуациите, в които системата не може да реагира (вижте карето), нейната еволюция маркира сериозна стъпка преди автономното шофиране. А най-хубавото за Eye Sight е, че тя е серийна за всички версии на Levorg (oт 54 880 лева) – така и трябва да бъде: за безопасността не бива да се доплаща!

Извод

Пакетът от асистиращи системи Eye Sight маркира ключова стъпка в развитието на сигурността при все още неавтономните ни автомобили. Тя може както да спаси живота и колата ви, така и да ви спести „освиркването“ на някой светофар – в случай, че заради последната Facebook-активност на гаджето сте пропуснали зеления сигнал. Subaru заслужава адмирации, че я монтира серийно на Levorg!

Система от диоди подава различни светлинни сигнали към водача при опасност

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин