Значително по-голяма мощност в новото Audi e-tron GT

1806
2024

Фейслифт след четири години

През 2020 г. Audi пусна на пазара e-tron GT. Като втори електромобил на марката седанът делеше обща база с Porsche Taycan, но с по-малко заоблени части и не чак толкова силно изразени спортни претенции в сравнение с модела от Цуфенхаузен. Сега през 2024 г. е време за фейслифт.

Досега e-tron GT се предлагаше като базов вариант и като версия RS. RS продължава да се предлага – допълнително и като вариант „performance“. Новият стартов вариант ще се нарича S e-tron GT. Обновеният e-tron GT вече може да се поръчва.

RS се разпознава по специалния карбон

От Audi са подходили малко необичайно по отношение на външния вид – вместо обичайните козметични промени като променени светлинни графики, дизайнерите са се фокусирали върху по-голямо диференциране между отделните модификации. Целта е клиентите да различават по-лесно базовия и RS-варианта.

При RS performance това означава: новооформената предна броня, както и страничните прагове и задният дифузьор се предлагат в изпълнение „Carbon Camouflage“ – някои го наричат и Forged Carbon.

До 925 к.с. в Audi e-tron GT

Досега топверсията RS e-tron GT разполагаше с максимум 646 к.с. С фейслифта Audi дава по-голяма мощност даже на базовата версия (S e-tron GT). Преработените електромотори и усъвършенстваният мениджмънт на батерията осигуряват там максимална мощност от 679 к.с. – в режим Launch и с двойно задвижване.

Предлагат се и още два варианта с RS e-tron GT и RS e-tron GT performance. Те разполагат с 856 к.с. (RS), респективно невероятните 925 к.с. (RS performance) в режим Launch. Очакваше се с ъпдейта мощността да бъде повишена – след фейслифта си и събратът по техника Porsche Taycan получи повече конски сили. Изненадващ е обаче техният размер.

Спортното подразделение на Audi се е погрижило и за технологията на батерията – мощността на зареждане е увеличена от досегашните 270 кВт. на 320 кВт. И който борави щадящо с педала на газта, може да измине между 594 и 611 километра по WLTP.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин