Златна възможност: Mercedes 190 E 2.3 за 15 000 лева

1110
2021

Най-добрият автомобил, който Daimler е правил някога – така много фенове определят Mercedes 190 от серията W 201. И не са далеч от истината, защото първият компактен Mercedes е невероятно издръжлив. Произвеждан в периода между 1982 и 1993 г., малкият брат на първата Е-класа се характеризира със сдържания дизайн от 80-те години, който наскоро отново стана популярен. Въпреки че много екземпляри от модела Baby Benz вече могат да получат регистрация като исторически автомобили в Германия, повечето от 30-те хиляди 190-ки се движат в родината си без регистрация на олдтаймер. W 201, както е вътрешнозаводското му означение, все още е напълно подходящ за ежедневна употреба – дори днес.

Боята изглежда много добре – поне на снимките. Единственият проблем: има дълбока драскотина на вратата на шофьора, която вече е ръждясала.

Автокъща в близост до Франкфурт предлага внесен от САЩ автомобил, който изглежда впечатляващо: седанът е произведен през 1985 г., преди първия фейслифт на модела, в златист металик (вероятно става въпрос за цвят „шампанско” на Mercedes), c ексклузивни екстри и в отлично състояние . Според дилъра колата е само на 46 500 мили, което съответства на около 75 000 км – много малко за 36-годишен автомобил! Състоянието (поне спрямо снимките) ни кара да вярваме, че пробегът е реален. С изключение на драскотина на вратата на водача, всичко останало изглежда много добре.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА MERCEDES 190

„Американецът” нямал ръжда. Интериорът с тапицерия Palomino от синтетична кожа, наричанa MB-Tex в Mercedes, също прави впечатление на чист. Единствено по таблото има сериозни пукнатини – те се получават, когато автомобилът е седял паркиран дълго под южното слънце. За около 500 лева можете да си намерите и таблото на старо, а още няколкостотин ще струва трудът по смяната. Именно състоянието на таблото ни кара да вярваме, че тук може да има наистина малко или никаква ръжда – защото вероятно домът на 190-ката от САЩ е бил по-скоро в Калифорния, отколкото в Минесота.

Отзад в 190-ката има малко пространство за главите. Задните подглавници бяха екстра, която първият собственик си е спестил. И задните седалки също изглеждат много добре.

Mercedes 190 с много добро оборудване

Двигателят е 2,3-литров четирицилиндров бензинов – и с него Baby Benz е доста пъргав: 132 к.с. се падат на тегло малко над 1 тон: така малкият Mercedes ускорява от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди. Максималната скорост е 192 км/ч. Ако не настъпвате сериозно газта, можете да постигнете разход от около 10 литра на 100 км.

Автомобилът има катализатор – и всъщност това е едва началото на оборудването: Mercedes-ът разполага още с автоматичен климатик, електрически шибедах и електрически стъкла, електрическо регулиране на седалките (много рядко) и оригинални алуминиеви джанти. Дори оригиналният радиокасетофон все още е на борда, но определено трябва да се провери дали работи. Заинтересованите също така трябва внимателно да тестват климатичната система. Интересно е, че Benz-ът няма ABS – той става сериен през 1991 г.

Поглед към интериора: седалките са с тапицерия MB Tex (синтетична кожа) и са износени съвсем малко.

Напуканото табло е предпоставка за пазарлък

Разбира се, толкова стар автомобил, при това внос от САЩ, трябва да бъде обследван много внимателно. Най-вече подът изисква старателна проверка за вдлъбнатини, причинени от невнимателни предишни собственици, или от ПТП-та. При 190 ръждата се появява предимно върху точките за поставяне на крика и върху рамките на прозорците.

Продавачът твърди, че автомобилът не е имал удари, както и че по каросерията му никога не са правени ремонти. Ако искате да купите автомобила веднага (той се предлага на аукцион), ще трябва да се разделите със 7555 евро (ок. 15 000 лв.). Това е доста за 36-годишен автомобил, но с оглед на доброто състояние и богатото оборудване, офертата все пак заслужава внимание. Стига, разбира се, всичко да работи. А напуканото табло е предпоставка за пазарлък.

Моторният отсек също изглежда сравнително добре. Четирицилиндровият двигател разполага със 132 к.с., а катализаторът осигурява ниски вредни емисии.

Още по темата


ƒ