Нашите съвети » Зимни гуми през лятото: опасностите

Зимни гуми през лятото: опасностите

0807
2018

Който кара със зимни гуми през лятото, не прави нищо нередно – поне от правна гледна точка. Законът не забранява да се движите цяла година със зимни гуми. А има много причини да не сменяте зимните „обувки” на колата: като започнем от разходите и стигнем до удобството. Въпреки това поставянето на летни гуми е силно препоръчително, тъй като при двуцифрени стойности на температурата зимните се представят значително по-зле. Смеската за сняг и лед е оптимизирана за по-ниски температури. По правило, тя съдържа повече каучук, което прави гумите по-меки и по този начин гарантират повече сцепление. Освен това зимните гуми са с по-едър профил и с повече ламели от летните, за да има оптимално сцепление.

Сигурност: поведението на зимните гуми при летни температури не осигурява безопасност. По-мекият материал поддава по-лесно при по-високи температури и профилът се деформира. Така пътното поведение се влошава и колата се чувства „лигава”. Автомобилни водачи, които сменят през пролетта зимните с летни гуми, познават усещането при каране. Освен това по-меката гума удължава и спирачния път – по данни на ADAC с до 16 м. Нещо повече: заради профила си летните гуми осигуряват повече сигурност срещу аквапланинг, както и по-нисък спирачен път на сух и на мокър път.

Застраховка: в някои страни при ПТП с неподходящи гуми могат да ви предпишат съвина – дори и катастрофата да бъде причинена от друг. Така невинен водач може да получи по-малко пари от застрахователя на виновника. От каското при определени обстоятелства също биха могли да откажат да покрият (напълно) щетите (в зависимост от договора).

Износване: заради по-меката гума при летни температури зимните гуми се износват повече, отколкото през най-студения сезон. Предписаната от закона минимална дълбочина на грайфера е 1,6 мм. AUTO BILD обаче препоръчва минимум 3 мм. Износването има и екологичен аспект – тъй като при по-високо износване се създават повече фини частици, отколкото при нормалното.

Горивна консумация: който иска да пести с карането на зимни гуми през лятото, не трябва да забравя нещо съществено – зимните гуми вдигат разхода. Меката гума увеличава съпротивлението при търкаляне и така горивната консумация се вдига.

Алтернатива за всички, които не искат да сменят летни/зимни гуми, са всесезонните. Те са компромисен вариант и са подходящи преди всичко за райони, в които зимата не е сурова. Всесезонните гуми са добро решение и за шофьори, които изминават малко километри. Който кара повече, най-добре да заложи на два комплекта гуми с цел максимална сигурност. Всесезонните гуми стават както за зимата, така и за лятото, но невинаги отговарят на постиженията на сезонните.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ