Зимната подготовка: 33 ключови въпроса

„Зимата пак ни изненада...“ – за да няма и тази година подобни изказвания, тук ви предлагаме отговорите на най-важните въпроси около автомобилната техника, шофирането и грижата за колите през най-студения сезон


11
ное.
2016
  1. Кога замръзва зимният дизел?

Законодателството в нашата страна изисква дизелът да замръзва при не по-малко от -20 градуса. За съжаление експеримент на „Нова телевизия“ с горива от родни бензиностанции доказва, че пробите замръзват при -13 градуса. В Германия обикновено дизелът за зимата замръзва при -22 градуса, а премиум горивата – дори при -32.

  1. Как ще бъде по-лесно да „паля“ моя стар дизел?

При старите двигатели е добре да смените старото масло с ново с по-нисък вискозитет. Така на стартера ще му бъде по-лесно да „завърти“ мотора. А който смени свещите и провери акумулатора, ще бъде максимално защитен от неприятни изненади в студените дни.

Резултат с изображение за alter diesel auto bild

  1. А какво става, ако искам да карам на олио?

Когато двигателят не е оптимизиран за работа на олио, при ниски температури съвсем малка част от горивото може да бъде смесена с него. При ниски температури то става прекалено гъсто и се възпламенява трудно.

  1. Може ли и бензинът да замръзне?

Само на теория. За да замръзне бензинът, температурата трябва да бъде -45 градуса по Целзий. По нашите географски ширини е малко вероятно това да стане. Много по-опасна е жегата: бензинът се изпарява и се създава предпоставка за експлозии.

  1. Как се държи пропан-бутанът?

Двигателите на пропан-бутан „палят“ на бензин. И тъй като има опасност изпарителят да замръзне, температурата на охладителната течност трябва да бъде около 50 градуса, преди системата да „прехвърли“ на газ. Ако температурите са много ниски, може да се наложи да карате няколко километра, преди това да стане.

Fiat Multipla beim Erdgas tanken

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Употребяван автомобил: Mazda 2 1.3 от 11 900 лева

28
юни
2016

Малката Mazda е отличник пред TÜV. Няма защо да се притеснявате от техническия преглед

Card image cap
Opel Astra H Caravan на старо: комби за мама

20
юни
2017

Надежден, приятен, икономичен: Opel Astra H Caravan е солиден тип, който остава в добра форма и на възраст. С тази кола колежката ни Надин ще вози своето бебе

Card image cap
Prius III на старо: за какво да внимаваме?

16
апр.
2018

Търсех употребяван автомобил, но нито един не ми харесваше. И накрая избрах един, какъвто изобщо не търсех

Card image cap
Тест на шест течни политури: Коя предпазва най-добре?

18
апр.
2016

Полиране вместо вакса: новите полимерни течни политури трябва да бъдат значително по-дълготрайни. Колко обаче издържат те в действителност – и дават ли нужния блясък? Ние тествахме шест актуални продукта

Card image cap

В последния брой:

Архив >