Зелена светлина от властите в Германия за автономната S-класа

1012
2021

Mercedes-Benz стана първият производител на автомобили в света, получил одобрение на система за автономно шофиране високо ниво от Федералната служба за автомобилен транспорт, необходимо за продажбата на модели по целия свят. Още през първата половина на 2022 г. Mercedes-Benz ще пусне на пазара версии на S-клас с Drive Pilot, които могат да изминават определени участъци от магистралата до голяма степен автономно. В интерес на истината, по отношение на системата за автономно придвижване първоначално ще има сериозни ограничения: тя ще може да се използва само при натоварен трафик и в задръствания при скорост до 60 км/ч. Докато автомобилът се управлява от Drive Pilot, водачът може да пазарува онлайн или да изпраща/чете мейли от централния дисплей. В Германия системата в може да се използва на 13 191 километра магистрали, а в момента се провеждат тестове на нея в САЩ и Китай.

Пробив за автономното шофиране на високо ниво

Всички елементи за управление на Drive Pilot, който използва множество сензори, са разположени във волана над вдлъбнатините за палците от двете му страни. Ако системата е активирана, автомобилът сменя лентите, поддържа дистанция до превозните средства отпред, както и зададената скорост. Drive Pilot може сам да избягва препятствия. Точното местоположение на автомобила се определя с много прецизна система за позициониране, чиито способности са значително по-добри, отколкото при конвенционалните GPS системи. Освен това данните, получени от сателитната навигация, се сравняват с данни от сензори и данни от HD карта. Данните от сензорите, които се записват с помощта на LiDAR, камери и радарни сензори, предоставят информация за релефа на пътя, характеристики на маршрута, ориентири или пътни знаци. HD картата показва триизмерно изображение на пътя и заобикалящата го среда.

Маркус Шефер, член на управителния съвет на Daimler AG и Mercedes-Benz AG и Chief Technology Officer, коментира: „Ние работим върху реализирането на нашата визия за автоматизирано шофиране от много години. В лицето на базираната на LiDAR система разполагаме с иновативна технология за нашите автомобили, която предлага на клиентите неповторимо изживяване на лукс и им подарява най-важното – време. С одобрението на властите вече постигнахме пробив: ние сме първият производител, който лансира автономно шофиране на високо ниво при сериен модел в Германия.“

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин