За BMW X5 възрастта не е порок

Нито един 4x4 автомобил не може да се похвали с толкова спортно и динамично поведение на пътя. Затова и с право е много търсен на старо.

0707
2017

Успехът гарантира популярност. Много поп звезди ще го потвърдят. За съжалениие и много от собственаците на ВМW Х5 – също. Защото популярният SUV – или както предпочитат да го наричат от BMW – SAV, от години е на първо място в статистиката за най-крадени автомобили в Германия. Резултатът – много високи застрахователни премии. Причините, поради които Х5 има толкова много истински и понякога престъпни приятели, са много, но най- важната е, че масивният и елегантен Х5 е най- спортният SUV. От тази гледна точка той има категорично предимство даже пред Porsche Cayenne. Водачите със спортни амбиции харесват добре настроеното окачване и директното кормилно управление.

Масивно излъчване – BMW X5 е по-скоро асфалтов спортист, а не 4×4

Към това трябва да добавим и яките спирачки, пъргавите и със спокоен ход двигатели, както и добрата позиция на сядане, която почти по нищо не отстъпва на лимузина. на. Луксозният 4х4 печели допълнителни точки заради висококачествената изработка, удобните седалки и богатото оборудване. Не толкова добре нзглеждат нещата при комфорта на возене, мястото в интериора и полезния товар. При движение офроуд BMW не може да се похвали с особено висока проходимост поради липсата на блокажи на диференциалите и на понижаващи предавки.

Типични характеристики на кокпита на X5 са превъзходната изработка и благородното излъчване. На снимката – интериорът на 4.4i след фейслифта от октомври 2003 г.

Възможностите на автомобила извън пътя не се подобряват и след фейслифта през октомври 2003 г., когато системата на двойното задвижване е заменена с xDrive, защото контролът на сцеплението все още се осъществява с електронна нaмеса на спирачките на отделните колела. Купувачите на употребявани Х5 малко се вълнуват от тези проблеми. Тях по вече ги притесняват шарнирите на окачването, които са недостатъчно здраво оразмерени за високото тегло на каросерията и поради това се налага да се подменят често. От високото тегло на Х5 страдат и спирачките, които при по-спортно шофиране се износват много бързо. Твърде често TUV има забележки към кормилното управление поради големи луфтове.

Багажникът и полезният товар са по-скоро скромни.

Честите ръчни намеси в нейната работа, особено при низходящо превключване, я натоварват прекалено силно. При по-агресивно шофирани X5 в миналото често се налагаше подмяната на този агрегат. При оглед на употребявани Х5 обърнете специално внимание на фаровете и на рамката на предното стькло – в тези области често прониква вода. И докато мощните, но и доста лакоми бензинови двигатели са много надеждни даже и след много голям пробег, дизеловите двигатели може да ви създават проблеми. Съобщава се за течове на нафта от резервоарите за високо налягане, дефектни системи за впръскване и износени горивонагнетателни помпи. Последният пункт често се дължи на употреба на лошокачествена нафта или биодизел. Внимавайте и с чиптунинга, той е несъвместим с дълголетието на тези двигатели. И все пак общото впечатление е, че дизеловият Х5  изглежда доста по-надежден от по-модерните му конкуренти. След сериозните проблеми в началото с „побъркани“ управления на двигателите навигационни системи след края на 2002 г. ВМW успя да се справи със смущенията в електронните системи. Въпреки това и днес честа причина за отказ на автомобила са разредените акумулатори. Всичко това изобщо не е засегнало реномето на това BMW. Употребяваните Х5 са скъпи и търсени – даже и от крадците.

Постоянното двойно задвижване е серийно при X5, но блокажите на диференциалите – не.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин