За 43 милиона лева: търг за луксозни автомобили на син на президент

0210
2019

Автомобили Ferrari, Lamborghini, Bentley и едно Maserati: в Швейцария на търг бяха продадени 25 конфискувани луксозни автомобила на сина на президента на Екваториална Гвинея. Търгът, който се проведе в неделя, е събрал около 43 милиона лева! Рядко срещано  Lamborghini Veneno Roadster, от което в цял свят има само девет екземпляра, бе продаден за рекордната сума от 15,2 милиона лева!

Това съобщи аукционната къща Bonhams. Швейцарското правосъдие конфискува луксозните возила през 2016 г. в хода на разследване във връзка с корупция срещу Теодорин Обиянг. Синът на президента Теодоро Обиянг Нгуема и вицепрезидент на богата на нефт държава Екваториална Гвинея отдавна е обвиняван, че отклонява държавни средства, за да поддържа богатия си стил на живот.

В хода на договорките швейцарското правосъдие прекрати разследването срещу 51-годишния мъж, но задържа автомобилите и получи допълнително 2,8 милиона лева. Печалбата от търга ще отиде за благотворителност – у фондации, които се ангажират с подпомагане на Екваториална Гвинея. Разпределението и изразходването на средствата ще бъде под контрола на швейцарския външен министър.

Говорителка на аукционната къща Bonhams изрази задоволство от резултата от търга. Очакваната сума е била 34 милиона лева. повечето автомобили са били купени от един колекционер – също и Lamborghini Veneno Roadster. 

Малката централно-африканска държава е третият по големина производител на нефт в Африка. Повечето от половината население живее в бедност. Правителството на държавата е обвинявано в корупция, репресивни закони и брутално мачкане на опозицията. Теодорин Обиянг е най-вероятният наследник на баща си за президентския пост.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин