/ За първи път в ЕС електромобилите – по-търсени от дизелите!

За първи път в ЕС електромобилите – по-търсени от дизелите!

Автомобилният пазар в Европейския съюз продължава да се възстановява. През юни регистрациите на нови автомобили са се увеличили със 17,8% до 1 милион броя, оповести Европейската асоциация на автомобилните производители ACEA в Брюксел преди броени дни. В рамките на единадесет поредни месеца се наблюдава ръст на продажбите. Електрическите автомобили отново маркират най-голям ръст с пазарен дял от 15,1%, изпреварвайки за първи път дизеловите автомобили, които достигат 13,4%.

Така електрическите задвижвания се оказват на трето място по популярност след бензиновите с дял от 36,3 процента и хибридните (24,3 процента). От началото на годината в рамките на Общността са продадени 5,4 милиона нови автомобила, със 17,9 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Според асоциацията автомобилната индустрия се възстановява от проблемите във веригите за доставки, предизвикани от пандемията с коронавируса. Въпреки това общият брой на регистрациите в страните от ЕС през първата половина на годината остава с 21% по-нисък в сравнение с 2019 г., се казва още в прессъобщението. В тази статистика пазарът на Обединеното кралство, което по това време все още е част от ЕС, не фигурира.

Продажбите са се увеличили значително в повечето региони, включително на най-големите пазари, разкриват още от АСЕА. Испания регистрира ръст от 24 процента за първите шест месеца, Италия – почти 23 процента. Във Франция броят на регистрациите на нови автомобили се е вдигнал с цели 15 процента, а в Германия – с почти 13 процента.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин