За първи път в Европа: ChatGPT в моделите на DS

1910
2023

Изкуственият интелект навлиза в автомобилите. DS става първият европейски производител, който интегрира ChatGPT на борда на автомобилите си

ChatGPT ще бъде интегриран в моделите на DS. Така френската марка става първият производител в Европа, който ще предлага с изкуствен интелект на борда. В момента Mercedes тества интеграцията на ChatGPT в САЩ – но само за избрани модели и то в бета версия. ИИ ще допълва гласовото разпознаване.

DS 3, DS 4, DS 7 и DS 9 с ChatGPT

При DS ChatGPT ще бъде лансиран в рамките на шестмесечна пилотна фаза: 20 000 клиенти ще могат да активират безплатно ChatGPT в своите автомобили. За целта им е необходима операционна система DS Iris.

ChatGPT се предлага в комбинация с DS Iris за всички модели от сериите DS 3, DS 4, DS 7 и DS 9. Посредством ChatGPT DS Iris трябва да се превърне в интелигентен дигитален асистент на борда, който ще се справя с различни задачи и ще осигурява забавление в автомобила.

Какво може да прави ChatGPT в колата?

Така например ChatGPT трябва да може да дава насоки за културни забележителности на избраната дестинация, да изброява произведенията, изложени в музея Лувър в Париж, да измисля викторини по всякакви теми или дори да измисля приказките за децата, с които да ги разсейва по време на дълго пътуване.

„DS Iris System“ се активира чрез гласовата команда „Ok Iris“ или чрез натискане на съответния бутон на волана. След това започва гласовото взаимодействие с ChatGPT, без да се налага да откъсвате очи от пътя или да пускате волана.

Изискванията за ChatGPT

Употребата на ChatGPT чрез гласов контрол става възможна чрез интегрирането на софтуера „SoundHound AI powered by ChatGPT API“ в системата DS Iris при DS 3, DS 4, DS 7 и DS 9. Пилотната фаза на проекта по внедрява ще продължи шест месеца. Функцията ще бъде достъпна в Германия, Франция, Великобритания, Испания и Италия на съответния национален език.

По време на тестовия период предложението първоначално ще важи за първите 20 000 клиенти, подали заявки в съответните държави. Регистрацията ще започне на 19 октомври 2023 г. и ще бъде завършена 29 февруари 2024 г.

След регистрация може да се активира „SoundHound AI powered by ChatGPT API“. Благодарение на актуализацията по въздуха (OTA), функцията ще стане достъпна за съответните автомобили без да се налага посещение в сервиза – при условие, че е активирана свързаната навигация.

Някои примери за въпроси, на които ChatGPT ще може да отговори в моделите на DS в бъдеще: „Оk Iris, пътувам за Берлин. Какво бих могъл да видя там след два часа?“ или „Днес отивам във Франция. С кои правила за движението трябва да се запозная?“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин