За какво точат лиги родните автокрадци?

Българските „джамбази“ се концентрират повече върху стари автомобили, кражбите на нови са по-скоро рядкост


6
мар.
2017

В наши дни е трудно да спиш спокойно – и за тази цел освен стабилна нервна система, ти трябва и гараж, а в някои случаи – и охрана. Те в известна степен помагат – но невинаги могат да защитат вашата движима собственост. А тя е изложена на сериозен риск – особено ако притежава атрактивни за продажба части. AUTO BILD България направи справка в няколко застрахователни компании за любимите „атрибути“ и модели на автокрадците у нас. Оказва се, че „задигането“ на нови коли е рядко (а и по традиция те нощуват в гараж) – престъпниците по-скоро търсят машини със скъпи части за „разкостване“. Според МВР от подобен тип са около 80% от кражбите. С оглед наличието на по-скъпи компоненти (напр. дюзи) по-голяма заплаха има за дизелите.

Най-крадените BMW-та са старите Серия 5 (Е60/Е61) и Серия 3 (Е46)

А3 и А4 са любимите Audi-та на автоджамбазите

Най-крадените модели

По традиция BMW-тата на 10-15 години – Серия 3 (Е46, Е90) и Серия 5 (Е60/Е61), са сред най-често отнеманите противозаконно МПС-та. Навигационните системи и компоненти от М пакет (обикновено – волани) са любима плячка на крадците. При „петицата“ цената на читав ксенонов фар с функция за следене на завоя е около 2000 лева – сами се сещате защо този компонент е на топпозиция в списъка с желания на бандитите. Същински бум при кражбите беше наблюдаван с X5 – но пикът изглежда е отминал. Сред Audi-тата най-застрашени са най-разпространените модели – А3 и А4, отново на десетина годинки, по-малка е заплахата за Q7 (4L, 2005-2015) и за A8 (4Е, 2002-2009).

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap
Баварски усещания в Jaguar

12
май
2016

Нито една друга марка не върви толкова упорито по следите на BMW като Jaguar: сега британците предлагат двойно задвижване за моделните семейства XE и XF с малкия дизелов двигател. Първи впечатления!

Card image cap
Hyundai с намерение за завод у нас?

26
окт.
2017

Премиерите на Корея Република България и Република Корея бяха специални гости на церемония в шоурума на „Индустриал Комерс“ в София по случай създаването на "Търговска и индустриална камара на Република България и Република Корея"

Card image cap
Koenigsegg счупи рекорда от 0-400-0 км/ч!

6
окт.
2017

Koenigsegg Agera RS счупи още топлия рекорд от 0-400-0 км/ч на Bugatti Chiron - с цели пет секунди!

Card image cap

В последния брой:

Архив >