За да не изстива любимата

1712
2021

Колата изисква постоянни грижи и внимание. За да се чувства добре, не подценявайте и топлоизолацията на гаража

Никой не желае да му изстиват краката. За целта, най-смисленото решение е да не се допуска студа да прониква отдолу през плочата на фундамента – благодарение на издръжлива на натиск качествена топлоизолация. По този начин дори температури значително по-ниски от 10 °C вече няма да предизвикат дискомфорт.

Подобна преграда за студа е най-добре да бъде положена с издържащите големи физически усилия топлоизолационни  плочи на Austrotherm от класове 50 или 70 (числата 50 и 70 отговарят на натоварване от 50 т/м² съответно 70 т/м² при 10% свиване). Тези плочи са толкова здрави, че спокойно могат да издържат тежестта на цялата къща.

При по-леки конструкции без избени помещения и мазета обикновено са достатъчни изолационните плочи XPS с клас на устойчивост 30. Все по-често под монолитната подова настилка на гаражите се поставят изключително устойчивите на механични натоварвания топлоизолации на Austrotherm XPS TOP 50 и Austrotherm XPS TOP 70. Това се прави основно с цел през зимния период в гаража да не се допуска процес на замръзване, както и да се поддържа по-висок температурен комфорт в помещението.  

Дебелината на фундамента винаги трябва да отговаря на изискванията на инвеститора съгласно избрания клас на енергийна ефективност на сградата. Например при разширяването на летището във Виена са използвани плочи Austrotherm XPS TOP 70 с дебелина над 30 см, защото на покрива на сградата е проектиран открит паркинг за коли, а сградата е с характеристики на пасивна къща.

Конкретната дебелина на изолационните плочи се определя в проекта за топлоизолация на конкретната сграда и трябва да гарантира сигурното отвеждане на относително високите натоварвания, предизвикани от колелета на автомобилите. Експертите са убедени, че в бъдеще колите ще става все по-обемни и най-вече по-тежки, което вече наблюдаваме при електромобилите.

В наши дни все повече домове, но най-вече фирми и предприятия разполагат със специални места за паркиране на автомобилите.  Когато говорим за затворени помещения, те често се намират на нивото на избените помещения или непосредствено под покрив.  Необходимата в този случай изолация и конструкция трябва да отговаря на сериозните натоварвания, предизвикани от сериозната тежест на колите. В този случай основно приложение намират плоскостите Austrotherm XPS TOP 70.

Бързото и сигурно провеждане на изолационния процес под подовата плоча също така гарантира условия за изпълнение на така наречената изолационна система на фундамента от Austrotherm. Става дума за кофражна система и топлоизолация, обединени в обща структура, която отговоря дори и на най-високите изисквания за устойчивост на натиск и резистентност към влага.

Изолационната системата на фундамента от Austrotherm е специално създадена да издържа на високо натоварване по отношение на теглото: не само в гаражи, но и при жилищното строителство и в промишлени обекти. В същото време продуктите се използват успешно при предписаната топлоизолацията на избени помещения и мазета. Те напълно отговарят на изискванията за вертикална и хоризонтална изолация според изискванията на нормата DIN. По този начин цялата сграда се обгръща термично без наличие на термомостове.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯТА ЩАДИ КЛИМАТА

За да могат да растат, дърветата складират въглерод, който извличат от парниковия газ въглероден двуокис (CO₂), наличен в атмосферата. Допълнителните дръвчета съответно дават своя положителен принос за по-добър живот на планетата. Днес все по-важни стават мерките, които може да предприемем, за да ограничим парниковия ефект.

Висококачествените изолации, независимо дали се използват при саниране на стари сгради или при ново строителство, представляват високоефективни средства за ограничаване на негативното влияние върху климата. Доказано е, че един квадратен метър изолация Austrotherm EPS PLUS спестява толкова CO₂, колкото две дървета извличат от атмосферата за една година.

Един смърч с височина 25 м и диаметър 30 ​​см на стъблото съхранява 12 кг CO₂ годишно. За две смърчови дървета за период от 70 години това означава извличане на около 1700 кг CO₂.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин