Защо Volkswagen се обезценява бавно?

0506
2024

Колкото по-желан е един автомобил, толкова по-добре запазва стойността си той. Експертите на Schwacke регулярно разкриват кои марки поддържат стойността си стабилно и кои се обезценяват бързо. Сега под лупа е поставен Volkswagen.

При компанията с централа във Волфсбург не е необходимо представяне. Въпреки че Volkswagen не е пионер на автомобилната сцена (основан е през 1937 г.), производителят създава редица икони на пътя и оказа значително влияние върху поставянето на Германия на колела. Идеята за масова мобилност все още донякъде отразява името на компанията – но днес моделната гама трябва да покрива нужните на максимално широк диапазон от клиенти.

Здравина и запазване на стойността в продължение на десетилетия

Основната марка на концерна е олицетворение на солидност и запазване на стойността от десетилетия. През последните години обаче имиджът на компанията пострада доста. Една от най-сериозните причини за това в най-новата история на компанията беше започналия през 2016 Дизелгейт. Опасенията, че дизеловите модели ще станат непродаваеми в резултат на скандала, не се оправдаха, а напротив: намаленото им предлагане на пазара на употребявани автомобили срещна голямо търсене – и това доведе до пикови цени на дизелите. Кризата с доставките на нови автомобили не успя да даде на марката, при която цените на вторичния пазар така и така бяха високи, толкова голям тласък по отношение на запазването на стойността, колкото при някои конкуренти.

По принцип по-старите моделни серии бяха по-засегнати от спада на цените, отколкото новите като Tiguan и Passat. Употребяваните ID-модели страдат не само от общия скептицизъм по отношение на електромобилите, но и поради сложната концепция на управление в кокпита, която се оказа твърде прогресивна за някои клиенти на VW. Освен това при тях се наблюдава нетипична за бранда небрежност по отношение на избора на материали и изработката. В последно време хората от Волфсбург се стремят да оправят тези свои издънки, лансирайки версии фейслифт.

Осезаемите разлики спрямо конкурентите станаха по-малки

Въпреки това клиентите вече осъзнаха, че забележимите разлики спрямо конкурентите – включително новите от Далечния изток – стават все по-малки. Планираният ID.2 и стратегическият подход, ориентиран към клиента, обаче дават основание на феновете на марката да гледат оптимистично към бъдещето.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин