Защо Mercedes добави тюркоазения цвят към светлините?

2112
2023

В САЩ някои модели Mercedes са оборудвани с тюркоазени габаритни светлини. AUTO BILD разкрива защо!

Mercedes достигна нов крайъгълен камък в автоматизираното шофиране: компанията се превърна в първия производител в света, който в два щата на САЩ получи специално одобрение за употребата на габаритни светлини в тюркоазен цвят при автоматизирано шофиране.

Докато одобрението за прототипи в Калифорния първоначално ще бъде ограничено само до две години, в Невада от моделна година 2026 серийни модели ще могат да бъдат оборудвани с тази технология – за неопределено време, докато законът разреши експлоатация според стандартните условия.

Важна стъпка към автономното шофиране

Габаритните светлини са част от технологията Drive Pilot на Mercedes, която беше първата система в света, получила класификация Level 3 в САЩ. Drive Pilot беше пусната на пазара в Германия от 2022 г. Society of Automotive Engineers (SAE) класифицира възможностите за автономно управление на автомобилите по скала от 0 (без автоматизация) до 5 (пълна автоматизация).

Първите автомобили с Drive Pilot ще бъдат доставени на клиенти в САЩ в началото на 2024 г. Те ще бъдат от моделите EQS и S-класата – предлагани от дилърите на марката в Калифорния и в Невада.

Тюркоазените габаритни светлини са част от системата Drive Pilot на Mercedes.

Ето защо одобренията са не просто технологичен напредък; те трябва да предоставят ценна информация за взаимодействието с автономните коли. Габаритите, интегрирани в предните и задните светлини, както и в двете странични огледала, трябва да повишат безопасността и да накарат останалите участници в трафика да възприемат по-лесно колите с автономно управление.

Специалният начин на обозначение прави автоматизирания режим на шофиране разпознаваем за другите участници в движението, създава прозрачност и позволява по-естествено взаимодействие с автономните превозни средства. Най-вече служителите на пътните служби и полицията ще разпознават по-лесно статуса на работа на системата.

Защо цветът е точно тюркоазен?

Mercedes избира тюркоазения цвят по две причини: първо, видимостта му позволява надеждно и бързо разпознаване от страна на другите участници в движението. Освен това тюркоазеното е ясно различимо от познатите в светлините на МПС-тата цветове, както и от сигналите на светофари или от светлини, указващи ремонт/инцидент/авария. Това може значително да намали риска от объркване за водачите.

Дори са проведени проучвания с участието на доброволци, които подчертават, че тюркоазеното е оптималният цвят за автоматизирано шофиране: то постига по-добри резулати от другите цветове както по отношение на физиологични, така и на психологически фактори.

Ето защо Mercedes се ангажира да стандартизира тюркоазения цвят, за да визуализира режима на автоматизираното шофиране – и ще се бори да го наложи в целия свят.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин