Защо Ford толкова ни вдъхновява?

2412
2022

Ford е американска компания, която качи света на колела и вече повече от век не спира да създава едни от най-добрите автомобили на пазара. От Ford идва най-продаваният Plug-in хибрид в Европа Kuga, а най-продаваният автомобил в целия свят отново е Ford – легендарният F-150. Днес Ford поема радикален курс към електрификация. Разбира се, всичко това не идва даром, а има впечатляваща предистория.

Електрическа кола още през 1914 г.
Приблизително по времето на основаване на Ford Motor Company през 1903-та Томас Едисън разработва желязно-никелови батерии с универсално приложение, включително за задвижване на автомобили. През 1914 г. той подписва договор с Хенри Форд за създаване на електрически превозни средства, в резултат на което следва действащ прототип. Вследствие на откриването на големите петролни находища в Тексас бензинът става изключително евтин и лесно достъпен и електромобилите остават на заден план.

Самолет Ford Flivver през 1926 г.
Хенри Форд представя първия прототип на самолет Ford Flivver – въздушен аналог на Ford Model-T и първото летящо превозно средство, достъпно за всеки човек. Според основната инструкция на Хенри Форд самолетът трябва да е толкова малък, че да се побира в неговия офис. В началото на 1936 г. е завършен втори, много по-съвременен прототип с форма на летящо крило, наречен Ford 15P.

Каросерия от екологични материали през 1941 г.
От началото на 40-те Хенри Форд експериментира с необичайна химическа смес за изработката на автомобилни каросерии: от соево влакно, фенолна смола и формалдехид. Така колата става значително по-лека и евтина за производство. Прототипът е важно решение, защото по време на Втората световна война достъпът до стомана за цивилната индустрия е силно ограничен. И още нещо! Двигателят е проектиран да работи с гориво от коноп.

Атомен автомобил през 1958 г.
Първият проект на Ford за автомобил на бъдещето с ядрени турбини. Идеята е в задната част на прототипа Nucleon да се монтира компактен ядрен реактор, който захранва парния двигател чрез делене на уран по подобие на атомните подводници. Плановете предвиждат пробег от най-малко 8000 км, преди реакторът да бъде заменен с нов.Звучи като научна фантастика, нали? Но е реалност, която продължава с пълна сила в наши дни.

Очаквайте подробност за най-яките актуални модели на Ford в следващите дни!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин