Защо BMW е шампион по съобщения за грешки?

2906
2021

Скъпа, нещо не е наред: на централния дисплей светва код от букви и цифри, а понякога просто мига съобщение, което ви подканва да посетите сервиза. Всички съобщения за грешки често имат едно общо нещо помежду си: когато ги видите, ви очакват непредвидени разходи. Доставчикът на услуги за автомобила Carly сега анализира съобщенията за грешки на по-известните марки автомобили. На оценка са подложени общо около един милион пакета данни от Audi, BMW, Mercedes, Mini, Seat, Smart и Skoda. Това става посредством приложение за връзка през диагностичната OBD-букса. Резултатът: BMW съобщава най-често за неизправности. „BMW е лидер по съобщения за грешки“, казва ръководителят на Carly Авид Авини. Компанията се занимава с тези съобщения за грешки от 2014 г. и разработва приложения за диагностика.

BMW има повече кодове за грешки в системата

Но означава ли това, че трябва да стоите далеч от BMW и да се насочите към други марки автомобили? След кратко замисляне Авини отговаря: „BMW разполага със значително повече кодове за грешки в системата, повече дори от Mercedes и Volkswagen.“ А там, където се „чете“ повече, т.е. преминава по-голям поток от информация, естествено има повече съобщения за грешки. Според Авини на това всъщност трябвало да се гледа положително. „Тъй като грешките, които се разпознават и показват бързо, предпазват от скъпоструващи последващи проблеми. Това важи по-специално за грешки, засягащи двигателя и трансмисията.“ В зависимост от модела, в системата на даден автомобил могат да се появят до 150 000 различни съобщения за грешка. „Те винаги са обезпокоителни, но често зад тях се крие дреболия, която всъщност не бива да ви тревожи“, казва разработчикът на Carly Марко Ландвер.

20 процента от съобщенията са „критични“

Според Carly само 20 процента от всички съобщения за грешка са сигнал за наистина критично състояние и се нуждаят от спешно внимание. Това се отнася по-специално за електрониката и за двигателя. Преди всичко проблемите с въздушните възглавници, задвижващите агрегати и спирачките трябва да се вземат насериозно. „Шест месеца до две години след първоначалната регистрация се появяват първите релевантни грешки, които показват износване“, казва разработчикът Ландвер. Ето защо проблемите трябва да се проверяват от професионалист – и е хубаво да се възползвате от това още в периода на гаранцията.

Между другото, собствениците на автомобили могат да извършат сами първоначалната проверка: адаптерът на Carly с диагностичен софтуер се предлага за различни марки и модели. Устройството се включва в буксата за диагностика (разположена обикновено в пространството за краката) и предоставя обяснения чрез функцията Carly Smart Mechanic: там кодовете за грешки са описани подробно, както и възможни последици от дефектите и съвети за отстраняване на проблема.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин