Защо Audi избра да влезе във Формула 1?

3108
2022

Световноизвестна, силно емоционална и технологично напреднала – Формула 1 отговаря точно на изискванията на Audi. Състезанията на Формула 1 се провеждат във всички ключови пазари за марката. Като впечатляваща платформа за най-модерните състезателни автомобили с електрическо задвижване в света, състезанието представлява особен интерес за производителите на автомобили. Audi се справя с предизвикателството да демонстрира Vorsprung durch Technik в тази конкурентна среда.

Големият интерес към Формула 1 е глобален; състезателните серии са едно от най-гледаните спортни събития в света. През 2021 г. телевизионната аудитория е над 1,5 милиарда. На ключови пазари като Китай и САЩ Формула 1 е популярна и тази тенденция продължава да се засилва, също и сред младите целеви групи. В социалните медии Формула 1 бележи най-висок ръст и е сред най-популярните спортове в света.

В базата на марката в Нойбург ан дер Донау ще бъде разработен енергийният блок

Силовият агрегат ще бъде разработен в модерния технологичен център за развойна дейност в областта на моторните спортове на Audi Sport в Нойбург на Дунав, недалеч от централата на AUDI AG в Инголщат. „За разработването и производството на задвижващия агрегат за Формула 1 ще използваме ценното ноу-хау на нашите служители в моторните спортове, ще инвестираме допълнително в нашия моторспорт център и ще наемем високоспециализирани специалисти“, казва управляващият директор на Audi Sport Юлиус Зеебах, който организира участието във Формула 1 като част от преориентацията на Audi в моторните спортове.

На площадката в Нойбург на Дунав вече има изпитателни стендове за двигатели от Формула 1, високоефективни електрически двигатели и батерии. Персоналните разширения, разширяването на сградите и техническата инфраструктура се извършват с цел до края на годината да бъде осигурена необходимата база за проекта. За разработката на силовия агрегат наскоро беше създадена отделна компания, 100% дъщерно дружество на Audi Sport. Управлението на компанията, а оттам и на проекта Формула 1, ще бъде поето от Адам Бейкър като главен изпълнителен директор, който е заемал различни ръководни позиции в автомобилни производители и отбори в моторните спортове. Преди да се присъедини към Audi през 2021 г., той работи три години във ФИА, международния ръководен орган.

Audi ще анонсира състава на отбора, който  ще се състезава за марката през 2026 г. до края на годината.

Audi Sport концентрира усилията си в проекта на Формула 1. Поради това прекратява своя проект LMDh. Разработката на спортния автомобил предназначен за състезания за издръжливост беше спряна от Audi Sport наскоро. В допълнение към клиентския спорт Audi Sport ще продължи своя иновационен проект с RS Q e-tron в рали Дакар. През следващата година Audi се стреми към обща победа в пустинята.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин