Защо 2024 ще бъде тежка година за прехода към електрическа мобилност

2204
2024

Слаби продажби на електрически автомобили, несигурни купувачи – Tesla реагира на мрачните перспективи за бизнеса с модели на ток със съкращаване на работни места. Дали обаче кризата при електромобилите ще се разрасне?

След обявените съкращения на работни места в Tesla, автомобилният експерт от Nord LB Франк Швопе очаква редуциране на персонала и при други автомобилни производители. „Сега Tesla съкращава работни места, за които е взела решение преди месеци, вероятно и други производители ще го направят“, каза Швопе пред DPA. Според него 2024 ще бъде „слаба“ година за развитието на електрическата мобилност.

Икономистът Фердинанд Дуденхьофер коментира: „Заводите на Tesla не са гъвкави и са прекалено големи. Сега моделът на растеж се разпада, защото пазарът потъва.“

Tesla се бори с китайската конкуренция

Американският производител иска да съкрати над 10 процента от работните си места по целия свят заради спада в продажбите на електромобили. Все още не е ясно в каква степен ще бъде редуциран броят на заетите в единствения европейски завод на марката в Грюнхайде до Берлин.

Tesla страда и от ефектите на тежката ценова война с най-големия автомобилен пазар на планетата – Китай. През първото тримесечие ръководеният от Мъск гигант е реализирал значително по-малко автомобили в световен мащаб, почти 387 000 по-малко, отколкото година по-рано. В Германия спирането на финансовите стимули при покупка на електрически автомобили оказва пагубно влияние върху продажбите им.

„За американска компания съкращаването на 10 процента от работните места по време на криза не е нещо изненадващо; там (бел. ред. – в САЩ) наемането и освобождаването на хора се случват много по-бързо“, казва Швопе, визирайки Tesla. Експертът е преподавател по автомобилна икономика в Университета за приложни науки за среден бизнес в Хановер.

Швопе не очаква дълготрайна криза за Tesla в Европа. „Въпреки това 2024 вероятно ще бъде година на спад в развитието на електрическата мобилност.“ Експертът изчислява, че 2025 г. трябва да донесе нов ръст при електромобилите поради по-строгите разпоредби за емисиите, които ще се прилагат тогава.

Експерт призовава за сигурност при планирането

От негова гледна точка производителите на електрически автомобили се нуждаят от сигурност по отношение на планирането – а политическите решения следвало да бъдат конкретни и в ясно определена посока. „Внезапните промени по отношение на условията на финансиране са катастрофални в това отношение.“ Именно това би обезпокоило клиентите. Бонусите за електромобили обаче изобщо не били необходими на производителите, подчертава Швопе. Според него производителите на автомобили били генерирали доста добри печалби през последните години.

Според анализ най-големите автомобилни компании в света били постигнали рекордни продажби и печалби през миналата година. Tesla обаче регистрира най-сериозния спад в средния марж на печалбата преди лихви и данъци.

Федералното правителство на Германия също било отговорно за слабите продажби

Автомобилният експерт Дуденхьофер вижда причината за намалелите продажби на електрически автомобили в политиката в Берлин и Брюксел. Дуденхьофер визира и внезапното спиране на екологичния бонус за частни лица. Сега Tesla трябвало да търси начини за справяне с излишъците в производството.

„Разходите за персонал са по-малкото зло“, казва Дуденхьофер. Tesla се нуждаела от много пари за машините в своите заводи с висока степен на автоматизация. Производителят на електромобили не може да „превключва“ между производство на автомобили с ДВГ и електрически, подобно на другите германски производители. Дуденхьофер не очаква Tesla да последва първоначалните планове за разширяване на завода в Грюнхайде в рамките на следващите пет години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин