Защо този Volkswagen T3 кемпер струва над 100 000 лева?

3003
2022

Volkswagen T3 е култова класика, за която почти всеки представител на някогашната ФРГ може да разкаже сърцераздирателна история. Bulli-то с двигател отзад може да бъде много надеждно, ако бъде поддържано добре. И може да ви отведе навсякъде.

Това важи с особена сила за версиите със задвижване на четирите колела. В момента именно 4х4-екземпляр на близо 200 000 км е обявен за продажба в eBay…за 56 000 евро! А това е умопомрачителна сума, дори с оглед на еуфорията около T3 и постоянно растящите му цени. Но защо въпросният бус е толкова по-скъп? AUTO BILD направи внимателен анализ на обявата, за да открие отговора на въпроса.

Действително ли този T3 е уникален?

Снимките веднага хващат окото. На тях се вижда T3, който очевидно е в отлично състояние – никъде боята не е избледняла или отлюпена. Каросерията изглежда „изпъната“ и на пръв поглед не разкрива следи от ремонти. Отвътре T3 изглежда много спретнат, без следи от износване и без повреди.

На пръв поглед Т3 изглежда разкошно: боята „свети“, а каросерията изглежда много „изпъната“.

Описанието събужда още повече апетита на феновете. Съгласно него боята е на 90 процента оригинална. По дъното на автомобила нямало ръжда. Наскоро са поставени нова газова бутилка и нова печка Webasto. Гумите били на по-малко от 2000 километра.

Най-важната смяна обаче е тази на двигателя, заедно с турбото. Маховикът, съединителят и ауспухът също са нови. И всичко това е обезпечено с една година гаранция. И все пак, продавачът не забравя да спомене, че има още няколко неща, по които трябва да се поработи. Тази откритост заслужава респект.

В наши дни няма как да си купите Volkswagen T3, по който няма какво да се прави. И тук случаят не е различен…

Това, което прави автомобила изключително ценен, е неговата конфигурация. Кемперите на Westfalia носят нещо повече от носталгия за стилна лятна почивка. Те са колекционерски машини, чиято стойност ще се вдига в бъдеще. А при конкретния екземпляр става въпрос за  Club Joker с 4х4! Разбира се, преди покупка трябва да се провери дали всичко по буса е  оригинално. Ако е така, цената му наистина е оправдана.

Какво трябва да знаем преди покупката на Volkswagen T3?

Oбстойната проверка е задължителна преди покупка на Volkswagen T3 (все пак говорим за модел, чието производство за нашия регион е спряно преди 30 години). Най-големият враг на T3 е ръждата, а каросерийните ремонти са трудоемки и скъпи. Eто защо трябва да знаете какво да очаквате, преди да се решите да придобиете някой екземпляр.

OЩЕ ОБЯВИ ЗА ПРОДАЖБА НА VOLKSWAGEN T3

T3 е сред моделите, по които винаги има нещо да се прави. Ето защо бусът е препоръчителен предимно за хоби-майстори – останалите ще трябва да си предвидят солиден бюджет за ремонти. Освен това всеки, който се интересува от Т3, трябва да се запознае обстойно с модела. Също така трябва да се подготвите за висок разход – при бензиновите агрегати очаквайте около дванадесет литра и нагоре. Дизелите се задоволяват с по-малко гориво, но са много мудни. И все пак: ако се интересувате от горивната консумация на предлагания бус, той просто не е за вас…

В Германия бусът има право на регистрация като ретро автомобил.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин