Защо този 20-годишен Civic струва колкото ново BMW X5?


27
юли
2020

В момента много йънгтаймери се радват на огромен ръст на стойността. Например модели на BMW M от 80-те и 90-те години достигнаха ценови нива, които са непосилни дори за някои от по-заможните колекционери. Но и компактни, някога масови модели като Golf 2 GTI или Peugeot 205 GТi поскъпват значително.

Дори и познавачите обаче ще се учудят, когато видят за какви суми се търгуват някои машини на сравнително крехка възраст: наскоро 20-годишна Honda Civic EK9 Type Rx беше продадена за 63 016 евро (ок. 125 000 лв.) на аукцион. При това в тази цена не са включени данъците и транспортните разходи. Но как така компактният „японец“ е продаден за толкова сума?

Симпатичен детайл: при Type R логата на Honda са червени, а при всички други Civic – черни.

Рядка специална версия на Type R

Първо: в случая става въпрос за много специален модел. Продаденият Type R е от екзотичната модификация Rx. Със CD-плейър, електрически огледала в цвета на купето, електрически стъклоповдигачи, автоматичен климатик, алуминиеви спортни педали и централна конзола с карбонова визия „Х“ на практика е луксозната модификация на Type R. Тя е продавана само през 1999 и 2000 г. и е изключително рядка. Но дори и самият EK9-Type R е много специален – тъй като на базата на това поколение Civic за периода 1997-2000 се прави първата генерация Type R. Тя е предлагана само в Япония и се е различава по доста неща от стандартния Civic.

ВИЖТЕ КАК СЕ ДВИЖАТ ЦЕНИТЕ НА ПОДОБНИ HONDA CIVIC В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Броните и праговете й са били по-спортни, а върху задния капак откриваме голям спойлер. Специалната технология на заваряване прави каросерията по-устойчива на усукване, а „пестенето“ от шумоизолация позволява теглото да падне под 1000 кг. Волан Momo, титаниева конзола на скоростния лост, както и червени седалки Recaro, мокети и тапицерия на вратите правят интериора по-специален. 1,6-литровият VTEC (с променливи фази на газоразпределение) генерира 185 к.с. и постига 8400 об/мин. Механичен блокаж на предния диференциал позволява мощността да бъде пренесена адекватно върху пътя.

От обявата не става ясно кога е нанесена новата черна боя.

Този Type Rx е почти като нов

Второ: автомобилът е като нов. Civic-ът от 2000 г. е само на 2575 км и е от първи собственик. Оригиналният цвят Championship White е заменен с черен – иначе по автомобила не са правени други промени. Ако съдим по снимките, колата е като току-що излязла от шоурума. А това е рядкост, тъй като подобни Civic често биват тунинговани и прегрявани.

Състоянието и пробегът разкриват защо цената е такава

Въпросният Type Rx е от японския град Йокохама и е предложен на аукцион от фирмата OZM Auto Auctions. Не е ясно къде ще колата след продажбата – но е много вероятно тя да бъде насочена към Австралия. Актуален Civic FK8 Type R би струвал двойно по-малко. А чисто ново X5 – oколо 130 000 лв.

От обявата не става ясно кога е нанесена новата черна боя.

Продаденият EK9 Type R е наистина уникален на пазара, а състоянието му е наистина безупречно – затова и високата цена е оправдана. Лошото е, че след сделки като тази подобни екземпляри в бъдеще ще струват още повече…

Още по темата