Защо този изстрадал Aston Martin струва повече от милион?

2508
2020

Вие сте добър механик, милионер и имате желание да започнете проект за реставрация? В такъв случай трябва да реагирате бързо. Австралийското списание за олдтаймери Octane продава Aston Martin DB4. От десетилетия британското купе е забравено в гараж и в момента е в отвратително състояние. Но въпреки това машината струва един милион австралийски долара (ок. 1,2 млн. лева). По правило, за такава сума можете да се сдобиете с реставриран екземпляр от същия модел в топсъстояние. Въпросният DB4 обаче е доста далеч от такова – но купето е било собственост на самия Дейвид Браун, някогашния шеф на Aston Martin и кръстник на легендарното моделно семейство DB!

Много рабoта: кокпитът е в доста лошо състояние, някои части изобщо ги няма.

Не е мърдал от 30 години

Aston Martin DB4 е произвеждан от 1958 до 1963, а дизайнът му е дело на италианската компания за каросерии Touring. Бившият DB4 на Дейвид Браун е произведен през 1960 и е много специален – защото високопоставеният мениджър му е поставил някои интересни екстри като подгряване на задното стъкло, електрически стъклоповдигачи, аудиосистема Motorola и блокаж на задната ос. Браун кара автомобила в продължение на една година, след което колата заминава за Австралия с кораб. Там машината сменя още двама собственици, след което през 1979 е купена от списанието Octane. По-късно, през 1990, на пробег 146 020 км, Aston-ът е оставен в гараж и оттогава не е мърдал. От списанието не разкриват какви са причините за това.

В добри времена този двигател ускорява машината само за 10 секунди от 0 до 100 км/ч.

С оригинална сервизна книжка

При всички положения автомобилът ще има нужда от цялостна реставрация. Развиващият 240 к.с. 3-литров редови „шестак“ и кокпитът изглеждат доста зле, но за сметка на това каросерията е в съвсем приличен вид. За да стане Aston-ът в добро състояние обаче, ще трябват много пари. От Octane посочват, че колата разполага с оригинална сервизна книжка. Несъмнено „съживяването“ на този „британец“ ще бъде интересен проект.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин