Защо сънят е толкова важен за шофьора?

2912
2022

Публикацията е част от поредицата „За повече сигурност на пътя с Continental“

В повечето индустриализирани държави, в това число и в България, пътните транспортни произшествия са сред най-честите причини за преждевременна смърт. Преди няколко години фондацията ААА в САЩ проведе детайлно проучване с над 7000 водачи, което продължи над 24 месеца.

Резултатите еднозначно доказват, че шофьорите, спали по-малко от пет часа, преди да седнат зад волана, три пъти увеличават риска да предизвикат ПТП! Ако пък решите да управлявате автомобил след само четири или дори по-малко часове сън, опасността от предизвикване на произшествие е 11,5 пъти по-висока.

При това трябва да се има предвид, че съотношението между липсващите часове сън и увеличения риск човек да си загуби живота при катастрофа на пътя не се развива линейно, а се покачва експоненциално! С всеки час сън, който ни липсва, вероятността от злополука се увеличава многократно!

Шофирането след употреба на алкохол също така доказано е опасно и дори противозаконно. Какво обаче се получава, когато към него се добави и умората от недоспиване? Този въпрос съвсем не е безпредметен, защото повечето употребили алкохол шофьори зад волана се движат по-скоро в ранните сутрешни часове, отколкото през обедната почивка. А именно потеглянето с автомобила през малките часове на нощта често е свързано с фатална комбинация от недоспиване и немалко остатъчен вечерен алкохол в кръвта.

При тестове със симулатори е установено, че водачите, имали възможност да спят осем часа, след това почти не напускат пътното платно. При същите условия шофьори със само четири часа сън правят шест пъти повече нарушения. Същия незадоволителен резултат демонстрира и фокус групата, която е спала осем часа, но преди това е погълнала значително количество алкохол. С други думи, пиянството и недоспиването са в еднаква степен опасни за движението по нашите пътища.

Още по-страшна става картинката, когато се комбинира консумация на алкохол с четири часа сън. В сравнение с трезвената група, прекарала осем часа сън, недоспалите шофьори, които освен това са и махмурлии, допускат 30 пъти повече нарушения! Опияняващият взривоопасен коктейл от алкохол и липса на сън не удвоява риска, а го увеличава в пъти! Двата фактора се катализират взаимно, подобно на два медикамента, които сами по себе си са вредни за даден организъм, но в комбинация могат да имат още по-фатални последици.

Експертите са на мнение, че нормалното време за регенерация на човешкия организъм е около 16 часа. Ако сте непрестанно будни 16 часа, мозъкът ви постепенно губи кондиция. На нас са ни нужни повече от седем часа сън на денонощие, за да поддържаме в добра форма когнитивните си способности. След десет нощи със само седем часа сън когнитивните ни способности са така ограничени, сякаш сме прекарали една цяла безсънна нощ. Три пълноценни нощи възстановителен сън, тоест повече отколкото ни предлага един уикенд, съвсем не са достатъчни, за да възстановим равновесието в организма си след изморителна седмица, гарнирана с недоспиване.
И още нещо важно: за съжаление човешкият мозък не е в състояние да прецени точно колко сън му липсва, когато му липсва сън.

Лек път и поздрави,
Ралф Петров
Главен редактор
AUTO BILD България

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин