Защо реглажът е толкова важен?

2103
2016

Реглажът на предницата невинаги седи на дневен ред при рутинните операции за шофьорите. Съществуват обаче много причини, заради които си струва човек да хвърля по едно око на окачването – защото във всекидневието то е подложено на сериозни натоварвания. „Атакуване“ на бордюри, преминаване през дупки и други пътни препятствия създават предпоставки за тежки удари по окачването. Действащите в подобни ситуации сили на автомобила невинаги са безобидни. Ето защо с времето стойностите на различни параметри като следата, вертикалния наклон и други характеристики могат да се променят. Ако подозирате, че вашето окачване има нужда от реглаж, веднага се консултирайте със специалист – защото рискувате автомобилът ви да стане много несигурен, а гумите ви да започнат да се износват по-бързо.

Огледът на гумите е много важен – неравномерното износване е знак за неправилна геометрия на окачването.

Огледът на гумите е много важен – неравномерното износване е знак за неправилна геометрия на окачването.

Точният реглаж гарантира стабилност

За да поддържа един автомобил правия курс и да бъде контролиран прецизно, при всякакви условия колелата трябва да бъдат насочени възможно най-близко до перпендикулярна позиция спрямо асфалта и да бъдат максимално паралелни едно спрямо друго. Паралелната „ориентация” на колелата се определя като сходимост, а ъгълът на вертикалната ос – като вертикален наклон (камбър) на колелата. Само при правилно настроени сходимост и вертикален наколон гумите използват максимално голяма контактна площ и гарантират сигурно пътно поведение. Ако сходимостта не е правилно регулирана, колата „тегли” наляво или надясно, освен това се държи по различен начин при леви и при десни завои. Ако камбърът е негативен (т.е. колелото е наклонено навътре в долната си част), стабилността намалява, защото контактната площ намалява още повече в бързи завои.

Настройка на сходимостта: „отворена” и „затворена” предница

Заводски следата на предната и задната ос често пъти не е паралелна. При сходимостта, показателя, който отразява настройката на предните колела едно спрямо друго, съществуват две възможности: когато разстоянието между предните части на гумите е по-голямо от разстоянието между задните, говорим за т.нар. „отворена предница”. В обратния случай, при разстояние между предните краища на колелата по-малко от това между задните, т.е. когато дясното колело е насочено леко наляво, а дясното – леко надясно, наблюдаваме т.нар. „затворена предница”. В повечето случаи отклонението на колелата отпред е между 0° и 3°. Обикновено задната ос на повече коли е „затворена” (при ъгъл между 0° и 5°), а когато колата е с цели мостове колелата са абсолютно успоредни едно на друго. Ако сходимостта не е правилно настроена, колата има проблем с поддържането на посоката направо.

В зависимост от геометрията на съответното окачване и съпротивлението при търкаляне на гумите, колелата на някои автомобили имат склонност да следват различна посока. Посредством леко „затваряне” този проблем се решава, както и се „изчиства” поддържането на движението направо. Недостатъците при „затварянето” са по-ниската максимална скорост и увеличеното износване на гумите. Управляемостта и стабилността в завой също се влияят от сходимостта.

Позитивният или негативният вертикален наклон влияе върху контактната площ на гумата и по този начин – върху стабилността на колата в завой.

Позитивният или негативният вертикален наклон влияе върху контактната площ на гумата и по този начин – върху стабилността на колата в завой.

По-малко износване, повече сигурност

При неправилна геометрия на окачването „страдат” най-вече гумите. Те се износват неравномерно и имат склонност към „назъбване” на грайфера, т.е. откъсване на малки парченца, което може да бъде причина за увеличен шум. И тъй като контактната площ също е намаляла, спирачният път също се увеличава. Освен това по този начин се създават условия за по-бързо износване и на пружините и амортисьорите, както и повишен разход на гориво. При по-модерните автомобили могат да настъпят и проблемите, свързани с асистиращите системи – например за следене на лентата и за дистанцията. Те са калибрирани спрямо съответната настройка на окачването. Ако тя бъде променена, електронните „асистенти” няма да функционират правилно.

Кога е необходим реглаж

Сигнал за нужда от реглаж са например волан, който седи накриво, тропане от окачването или скърцане, което става по-силно в завой. Проверката на гумите също дава важна информация. Поне два пъти годишно трябва да следите дали те не са износени неравномерно една от друга (монтирани на същата ос) – това може да бъде знак за неправилна сходимост или некоректен вертикален наколон. Неточен реглаж се забавлява и когато колата „тегли” наляво или надясно или кормилното управление е прекалено недиректно.

От друга страна, дори и привидно перфектно работещо окачване не изключва нужда от реглаж – със сигурност можете да разберете състоянието едва след проверка. Реглаж трябва да се прави и след ремонти на окачването, както и при монтаж на нови пружини или други амортисьори, както и при отстраняване на дефекти по кормилната система. Задължително трябва да минете реглаж след смяна на носачи, кормилни щанги и стабилизиращи щанги, както и при поставяне на гуми в друг размер или на по-големи джанти. По принцип е препоръчително да минавате на реглаж на всеки две години.

3D-реглаж: на колелата се монтират рефлектори, с чиято помощ се създава 3D-модел.

3D-реглаж: на колелата се монтират рефлектори, с чиято помощ се създава 3D-модел.

Как се прави реглаж

Всеки сервиз със специализиран стенд може да прави реглаж. От въвеждането на модерните многораменни окачвания, които позволяват много малки отклонения, реглажът с помощта само на огледала не е достатъчно точен. Този тип реглаж става само за йънг- и олдтаймери. При модерните коли се изисква реглаж с помощта на електроника. За реглажа се използват два основни метода или уреда, които могат да „четат” различни параметри на окачването. Най-разпространен е методът с лазер. При него на всяко колело се поставят сензори, които получават данни както за собствената си позиция, така и за позицията си спрямо останалите. Резултатът се получава в реални стойности или графично в стойности, сравнени с идеалните. В зависимост от възрастта на колата и модела й реглажът по този метод отнема между 30 мин и 2 часа.

По-бърз и по-прост е вторият метод, при който рефлектори с малки точки се монтират на колелата, тяхната позиция се заснема от камера и се преобразува в 3D-модел. По правило 3D-измерването отнема само няколко минути. След получаване на съответните стойности от измерването се затягат определени болтове по окачването или се прави нужният ремонт.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин