Защо предлагането на употребявани електромобили е толкова ограничено?

0712
2023

Покупката на електрически автомобил втора ръка може да ви спести пари – а в момента цените и без това падат

Пазарът на употребявани електрически автомобили се оказва доста малък. В борсата за употребявани автомобили на AUTO BILD в момента за продажба са обявени 28 500 електрически коли, произведени след 2003 г. и на пробег до 150 000 километра, докато в Mobile.de за септември те бяха около 95 000. Това са под седем процента от всички употребявани автомобили, търсещи нов собственик в Германия. Защо пазарът за моделите на ток е толкова малък?

◊ Сравнително нов тип задвижване: Едва от 2019 г. броят на електрическите автомобили по пътищата на Германия нарасна значително – и е напълно очаквано те да се появят на second hand пазара също на по-късен етап. В момента има само няколко предложения за електрически модели с пробег над 150 000 километра.

◊ По-дълго задържане поради високия дял частни клиенти: Почти половината от електрическите автомобили на пазара са закупени от частни клиенти. А за разлика от корпоративните, по правило те не задържат колата си само за 2-3 години, а обикновено за период до 10 години.

◊ Нови електрически автомобили се дават на лизинг: VW ID.3, Tesla Model Y или Mini

Electric са на пазара от 3-4 години, а много лизингови автомобили се продават след 36 месеца – често в извън Германия.

◊ Високите цени на новите автомобили не позволяват на цените да падат, поради което употребяваните модели на ток остават скъпи.

◊ Износ на малко употребявани електромобил с цел печалба: Финансовите стимули от правителството станаха причина в Германия много модели да се окажат по-евтини, отколкото в съседни държави. Именно това стимулира немалко потребители да продадат своите електромобили след изискуемия по закон период на собственост извън Германия с цел печалба.

А как се развива пазарът сега? По данни на Аutoscout24 цените на за употребяваните електрически автомобили през септември са паднали с 1,3%, а в Mobile.de – с 2,3%.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин