Нашите съвети » Защо някои автомобили имат различен размер гуми отпред и отзад?

Защо някои автомобили имат различен размер гуми отпред и отзад?

0410
2022

Не при всички автомобили гумите на предната и задната ос са с един и същи размер. Когато гумите отпред и отзад не са еднакви, обикновено по-дебелите са отзад – защото при ускорение автомобилът натоварва повече задната, отколкото предната ос – и така мощността може да бъде предавана по-добре към пътната настилка. При спортни автомобили като Porsche 911 и BMW M4 по-дебелите колела отзад се разпознават лесно, тъй като задните калници са по-широки.

Различен размер предни и задни гуми при купета и седани с по-мощни двигатели

Напоследък обаче освен в подчертано спортни модели по-дебели задни гуми отзад се срещат и при купета и седани с по-мощни задвижващи агрегати. По официална информация причината е, че така мощността бива предавана по-оптимално към пътната настилка. В повечето случаи обаче гумите с различен размер често са част от спортен пакет, който върви в комплект и с променено окачване. Все пак приоритет за автомобилните производители остават продажбата на екстри срещу допълнително заплащане и по-красивият външен вид на автомобила.

Серийно в Audi RS 3 се поставят eднакъв размер предни и задни гуми. По желание на клиента обаче предните могат да бъдат по-широки.

Изключение е най-спортното Audi A3 – RS 3, което по желание на клиента може да бъде поръчано с по-широки гуми на предната, отколкото на задната ос, което би трябвало да намали проблемите със сцеплението и да компенсира високото теглото на предницата. По-рано в някои страни не беше позволено да шофирате с различен размер гуми отпред и отзад. Междувременно обаче това изискване отпадна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин