Защо новите модели Dacia не са отличници спорeд EuroNCAP?

1604
2021

Моделите на Dacia са атрактивни и изключително успешни не само на българския пазар, но и в цяла Европа заради отличното си съотношение „цена-качество“. Естествено, никой не очаква нискобюджетните „румънци“ да бъдат шампиони по отношение на динамика, комфорт или безопасност. Но ниският резултат от едва две звезди, който новите Sandero, Sandero Stepway и Logan получиха на изпитанията за сигурност от Euro NCAP, всъщност не представя моделите от северната ни съседка като толкова опасни – особено ще се отнася до пасивната безопасност.

Все по-стриктният Euro NCAP рейтинг е базиран на 4 категории – безопасност на възрастните пътници в автомобила, безопасност на децата пътници в автомобила, безопасност на уязвими други участници в движението и асистиращи системи за водача. Всяка от тези категории получава оценка, като за цялостната оценка на автомобила се взима най-ниската оценка на категория.

Оценката на новите Dacia Sandero, Stepway и Logan е формирана на основата на следните резултати:

Безопасност на възрастните пътници в автомобила – 4 звезди

Безопасност на децата пътници в автомобила – 4 звезди

Безопасност на уязвими участници в движението – 3 звезди

Асистиращи системи – 2 звезди

По този начин цялостната оценка на моделите е 2 звезди. , въпреки че безопасността на пътниците в автомобила е оценена с 4 звезди, т.е. едва с една под максималните пет. Според Euro NCAP защитата на безопасността на пътниците при сблъсък в автомобила е толкова добра, че трите модела Dacia можеха да получат общо 4 звезди, ако не бяха отчетените слабости при асистиращите системи.

От Dacia декларират постоянна загриженост за сигурността на своите клиенти и тяхната безопасност, като година след година постоянно подобрява безопасността на своите модели. В резултат на тази техническа еволюция всяко ново поколение автомобили Dacia е по-безопасно от предишното, без това да се отразява драматично на продажната цена. Dacia е добре известна като прагматична марка, която предлага модерни автомобили с оптимално и практично оборудване, за да постигне оцененото от клиентите перфектно съотношение между цена и качество.

Видео от Euro NCAP тестовете на Dacia Sandero, Stepway и Logan може да видите тук.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин